ΓΔ: 2572.94 0.54% Τζίρος: 113.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:02:00
Πρατήριο Total Γαλλίας
Πινακίδα πρατηρίου καυσίμων Total στη Γαλλία κάτω από γαλανό ουρανό.

33% αύξηση στην τιμή αγροτικής βενζίνης στη Γαλλία λόγω κρίσης Μ. Ανατολής

Η τιμή της βενζίνης για αγρότες στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 33% από την αρχή της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ τα λιπάσματα σημείωσαν άνοδο 13%. Η κυβέρνηση ζητά μείωση των τιμών όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Η τιμή της βενζίνης για αγροτική χρήση στη Γαλλία έχει αυξηθεί κατά 33% από την έναρξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ανεβαίνοντας από 1,28 ευρώ το λίτρο σε 1,71 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στον αγροτικό τομέα, καθώς επηρεάζει άμεσα το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, οι τιμές των λιπασμάτων σημείωσαν άνοδο 13%, από τα 450 ευρώ ο τόνος στα 510 ευρώ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους παραγωγούς. Οι αυξήσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ανατιμήσεων που καταγράφεται στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και πρώτων υλών.

Η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζέον χαρακτήρισε τις αυξήσεις «ως ένα βαθμό δικαιολογημένες», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι με την ομαλοποίηση της κατάστασης οι τιμές θα πρέπει να υποχωρήσουν με την ίδια ταχύτητα που αυξήθηκαν.

Η εταιρεία Totalenergies ανακοίνωσε ότι θέτει ανώτατη τιμή πώλησης στα πρατήριά της τα 1,99 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη και τα 2,09 ευρώ το λίτρο για το Diesel, επιχειρώντας να περιορίσει τις πιέσεις στους καταναλωτές και την αγορά καυσίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 θα διαθέσει 100 εκατ. βαρέλια ντίζελ και πετρελαίου σε 4 μήνες

Η G7 θα αποδεσμεύσει έως 100 εκ. βαρέλια ντίζελ και αργού πετρελαίου από τα αποθέματά της τους επόμενους τέσσερις μήνες για να μετριάσει τις τιμές καυσίμων και δεσμεύτηκε να μην περιορίσει τις εξαγωγές, ανακοίνωσε ο Μακρόν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Όχι σε μεγάλες φοροελαφρύνσεις στα καύσιμα λέει ο Λεκορνί

Ο πρωθυπουργός Λεκορνί τόνισε ότι η Γαλλία δεν θα προχωρήσει σε γενικές μειώσεις φόρων στα καύσιμα, αλλά θα στηρίξει στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη όσο διαρκεί ο πόλεμος, εκτιμώντας πως η κρίση ίσως λήξει έως το φθινόπωρο.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για επάρκεια καυσίμων παρά τις ανησυχίες

Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν αναμένονται ελλείψεις καυσίμων, παρά τις ανησυχίες λόγω πιθανής κρίσης στα Στενά του Ορμούζ. Διαθέτει στρατηγικά αποθέματα και καλεί σε ψυχραιμία, ενώ τα πρατήρια με προβλήματα δεν ξεπερνούν το 4%.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Θα συνομιλήσω με Ιράν για λύση και άνοιγμα Στενών Ορμούζ

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τις ιρανικές αρχές για να βρεθεί λύση στην αύξηση των τιμών καυσίμων και να προωθήσει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ελπίζοντας σε πρόοδο τις επόμενες μέρες.