Η Rosatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο Ιράν παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παραμένοντας προσηλωμένη στη συμφωνία για την κατασκευή δύο νέων μονάδων στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ. Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Λιχατσόφ.
Η Rosatom, που έχει κατασκευάσει την πρώτη μονάδα ισχύος 1 γιγαβάτ στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν, στο Μπουσέρ, προχώρησε πρόσφατα σε μερική απομάκρυνση προσωπικού και προσωρινή αναστολή εργασιών μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Λιχατσόφ, περίπου 450 εργαζόμενοι της Rosatom εξακολουθούν να εργάζονται στην εγκατάσταση, ενώ 150 έχουν επιστρέψει στη Ρωσία μέσω Αρμενίας αυτήν την εβδομάδα.
Όπως ανέφερε, «Η κατασκευή της δεύτερης και της τρίτης μονάδας παραμένει μεταξύ των προτεραιοτήτων της εταιρείας. Ασφαλώς και δεν είναι η ώρα να φύγουμε. Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή είναι μόνον ένα μέρος ενός παγκόσμιου μωσαϊκού», σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosatom που επικαλείται τις δηλώσεις του.
Τη Δευτέρα, ο Λιχατσόφ είχε επισημάνει ότι η κατάσταση γύρω από το Μπουσέρ παραμένει τεταμένη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχουν σημειωθεί πλήγματα ούτε στον σταθμό ούτε στο εργοτάξιο.
Στρατηγική συνεργασία Ρωσίας – Ιράν στην πυρηνική ενέργεια
Η διμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν προβλέπει την κατασκευή έως και οκτώ πυρηνικών μονάδων, εκ των οποίων τέσσερις στο Μπουσέρ. Το φθινόπωρο, το Ιράν είχε ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας ύψους 25 δισ. δολαρίων με τη Rosatom για την κατασκευή τεσσάρων νέων μονάδων συνολικής ισχύος 5 γιγαβάτ σε άλλη περιοχή του νοτιοανατολικού Ιράν.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη μικρών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατηγική τους σύμπραξη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.