ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
Ο Γκουστάβο Πέτρο, πρόεδρος της Κολομβίας, μιλάει σε διεθνή σύνοδο.

Ο πρόεδρος Πέτρο καταδικάζει τον αποκλεισμό της Κολομβίας από συμμαχία ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, άσκησε κριτική για τον αποκλεισμό της χώρας του από τη νέα συμμαχία εναντίον των ναρκωκαρτέλ που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία δεν προσκλήθηκαν Κολομβία, Βραζιλία και Μεξικό.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο άσκησε δριμεία κριτική στον αποκλεισμό της χώρας του από τη νέα στρατιωτική συμμαχία που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την καταπολέμηση των καρτέλ των ναρκωτικών. Η Κολομβία, όπως σημείωσε, κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, γεγονός που καθιστά τον αποκλεισμό της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο.

Κατά τη διάρκεια συνόδου με ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής το Σάββατο, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας συμμαχίας 17 χωρών, η οποία, όπως δήλωσε, θα «σβήσει τα εγκληματικά καρτέλ που λυμαίνονται την περιοχή μας». Από τη συνάντηση απουσίασαν οι πρόεδροι της Κολομβίας, της Βραζιλίας και του Μεξικού, οι οποίοι ανήκουν στην αριστερά.

«Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη, η Κολομβία είναι απαραίτητη λόγω της εμπειρίας της», υπογράμμισε ο κ. Πέτρο. Πρόσθεσε ότι «με 17 χώρες μικρές, αδύναμες και άπειρες, δεν μπορείς να δημιουργήσεις ασπίδα» απέναντι στη διακίνηση ναρκωτικών. Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη σύνοδο της Κυριακής στο Μαϊάμι, η οποία ονομάστηκε «Ασπίδα της Αμερικής».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στους προσκεκλημένους του —μεταξύ αυτών τους προέδρους της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε και του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα— να χρησιμοποιούν «πυραύλους» για να πλήττουν διακινητές ναρκωτικών. «Είναι εξαιρετικά ακριβείς. Πίου!, κατευθείαν στο σαλόνι, πάει αυτό το μέλος του καρτέλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «θα κάνουμε όλα όσα πρέπει».

Από τον Σεπτέμβριο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποιούν αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα εναντίον ταχύπλοων στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, τα οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 150 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία της Ουάσιγκτον.

Ο κ. Πέτρο έχει επικρίνει επανειλημμένα την αμερικανική εκστρατεία, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει αποδείξεις πως τα πλοία που στοχοποιούνται συμμετείχαν πράγματι στη διακίνηση ναρκωτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις βαρόνοι ναρκωτικών στο στόχαστρο ΗΠΑ και Κολομβίας

Τραμπ και Πέτρο αποφάσισαν να συνεργαστούν ενάντια σε τρεις σημαντικούς βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, συνεχίζοντας ένα μακροχρόνιο πόλεμο που ευθύνεται για τραγωδίες, βία κι εκτοπισμούς στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγαλύτερο καρτέλ της Κολομβίας σταματά διαπραγματεύσεις με τον Πέτρο

Το Κλαν δελ Γκόλφο ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Πέτρο, κατηγορώντας τη συμφωνία Πέτρο-Τραμπ για στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ως παραβίαση των δεσμεύσεων μεταξύ τους.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία και ΗΠΑ καλούν τη Βενεζουέλα σε δράση κατά των ναρκοκαρτέλ

Κολομβία και ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Βενεζουέλα να συνεργαστεί στη νέα επιχείρηση κατά διακίνησης ναρκωτικών, με έμφαση σε τρεις ηγέτες καρτέλ, μετά από συνάντηση Πέτρο και Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Πέτρο: Θετική η συνάντηση με τον Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, χαρακτήρισε «θετική» τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρά τις εντάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Επανεκκινούν οι απελάσεις μεταναστών από ΗΠΑ προς Κολομβία πριν τη συνάντηση Τραμπ-Πέτρο

Η Κολομβία επανεκκινεί άμεσα τις πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, μετά από 8μηνη διακοπή. Θα γίνονται περίπου 20 πτήσεις, μία εβδομαδιαίως, με εγγύηση αξιοπρεπούς μεταχείρισης στους επαναπατριζόμενους.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 5 νεκροί καρτέλ από επιχείρηση του στρατού

Η κολομβιανή αστυνομία σκότωσε πέντε μέλη του Clan del Golfo, περιλαμβανομένου ηγετικού στελέχους, λίγο πριν τη συνάντηση Πέτρο-Τραμπ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Το γεγονός ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.