ΓΔ: 2459.45 -0.47% Τζίρος: 190.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:54:38
Σημαίες G7

G7: Χωρίς απόφαση ακόμη για αποδέσμευση πετρελαϊκών αποθεμάτων

Οι χώρες της G7 δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα αποδεσμεύσουν πετρελαϊκά αποθέματα, αν και δηλώνουν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν χρειαστεί.

Οι χώρες της G7 δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε απόφαση σχετικά με την ενδεχόμενη αποδέσμευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων τους, λόγω του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Ρολάν Λεσκίρ, από τις Βρυξέλλες.

«Δεν φτάσαμε ακόμη σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο Λεσκίρ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7. 

Όπως τόνισε, «αυτό που συμφωνήσαμε είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, εφόσον χρειαστεί να σταθεροποιηθεί η αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής αποδέσμευσης των αναγκαίων αποθεμάτων».

Ο Γάλλος υπουργός διευκρίνισε ότι οι κυβερνήσεις παρακολουθούν στενά την κατάσταση, υπογραμμίζοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα ανεφοδιασμού, ούτε στην Ευρώπη ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συντονισμός ενεργειών υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Η υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σατσούκι Καταγιάμα, δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών θα συνεδριάσουν «σύντομα», προσθέτοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει ζητήσει από κάθε χώρα της G7 να προχωρήσει σε «συντονισμένη» αποδέσμευση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση εξετάστηκαν «όλες οι διαθέσιμες επιλογές», επισημαίνοντας πως οι συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας σημαντικούς και αυξανόμενους κινδύνους.

Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι, εκτός από τις προκλήσεις στον διάπλου του στενού του Χορμούζ, έχει μειωθεί και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ορισμένων χωρών. Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους υπουργούς Ενέργειας χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν και η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη-μέλη του ΙΕΑ διαθέτουν περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ως δημόσια αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχία για τις τιμές και τις επιπτώσεις στις αγορές

Η συνεδρίαση συγκλήθηκε με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε νωρίτερα σήμερα τα 119 δολάρια το βαρέλι. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει επιτυχημένη και ενωτική τη σύνοδο κορυφής της G7

Ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε επιτυχία τη σύνοδο G7, τονίζοντας την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των ηγετών. Επεσήμανε ότι η ισορροπία δυνάμεων στρέφεται υπέρ της Ουκρανίας, η οποία προελαύνει, ενώ η Ρωσία υποχωρεί.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, σημειώνοντας νέα δυναμική και πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η G7 συζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και συζήτησαν νέες κυρώσεις, ειδικά στην ενέργεια, το τραπεζικό σύστημα και τη στρατιωτική παραγωγή της Μόσχας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο της G7 πως η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Ανέφερε επίσης τις μεγάλες απώλειες και των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης.