ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες G7
Οι σημαίες των κρατών-μελών της G7 τοποθετημένες μπροστά από βιβλιοθήκη.

G7: Χωρίς απόφαση ακόμη για αποδέσμευση πετρελαϊκών αποθεμάτων

Οι χώρες της G7 δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα αποδεσμεύσουν πετρελαϊκά αποθέματα, αν και δηλώνουν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν χρειαστεί.

Οι χώρες της G7 δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε απόφαση σχετικά με την ενδεχόμενη αποδέσμευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων τους, λόγω του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Ρολάν Λεσκίρ, από τις Βρυξέλλες.

«Δεν φτάσαμε ακόμη σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο Λεσκίρ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7. 

Όπως τόνισε, «αυτό που συμφωνήσαμε είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, εφόσον χρειαστεί να σταθεροποιηθεί η αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής αποδέσμευσης των αναγκαίων αποθεμάτων».

Ο Γάλλος υπουργός διευκρίνισε ότι οι κυβερνήσεις παρακολουθούν στενά την κατάσταση, υπογραμμίζοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα ανεφοδιασμού, ούτε στην Ευρώπη ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συντονισμός ενεργειών υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Η υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σατσούκι Καταγιάμα, δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών θα συνεδριάσουν «σύντομα», προσθέτοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει ζητήσει από κάθε χώρα της G7 να προχωρήσει σε «συντονισμένη» αποδέσμευση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση εξετάστηκαν «όλες οι διαθέσιμες επιλογές», επισημαίνοντας πως οι συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας σημαντικούς και αυξανόμενους κινδύνους.

Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι, εκτός από τις προκλήσεις στον διάπλου του στενού του Χορμούζ, έχει μειωθεί και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ορισμένων χωρών. Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους υπουργούς Ενέργειας χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν και η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη-μέλη του ΙΕΑ διαθέτουν περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ως δημόσια αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχία για τις τιμές και τις επιπτώσεις στις αγορές

Η συνεδρίαση συγκλήθηκε με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε νωρίτερα σήμερα τα 119 δολάρια το βαρέλι. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σάρα θα παραστεί στη Σύνοδο G7 στη Γαλλία

Η Συρία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο της G7 τον Ιούνιο στη Γαλλία ως φιλοξενούμενη, με εκπρόσωπο τον πρόεδρο Αχμέτ αλ-Σάρα. Τα θέματα θα αφορούν τη γεωστρατηγική σημασία της Συρίας μετά το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία από 15 έως 17 Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Η συνάντηση θα γίνει στην Εβιάν, με τη συμμετοχή των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΥΠΟΙΚ της G7 διαβεβαιώνουν για πολυμερή συνεργασία εν μέσω κινδύνων

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για πολυμερή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι, με στόχο την ανθεκτικότητα και τη συλλογική ευημερία.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Συνάντηση στο Παρίσι για τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες

Στο Παρίσι συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της G7, αναζητώντας λύσεις για τις οικονομικές εντάσεις, τις παγκόσμιες ανισορροπίες και τη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων λόγω ανησυχιών για πληθωρισμό από τον πόλεμο στο Ιράν.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 εκφράζει ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα Ρωσίας και Κίνας

Οι χώρες της G7 τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών, εκφράζοντας ανησυχία για την ενίσχυση των οπλοστασίων Ρωσίας και Κίνας, ενώ καλούν τις ΗΠΑ να συμβάλουν στη σταθερότητα πριν τη σχετική διάσκεψη.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7 Περιβάλλον: Ο Καναδάς συνδέει φύση και κλίμα ως ενιαίο σύνολο

Η Υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά χαρακτήρισε «καλές» τις συζητήσεις στη G7, τονίζοντας ότι συζήτηση για φύση και κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, παρότι το κλίμα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της συνόδου στο Παρίσι.