ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:54:44
Καπνός πάνω από Βηρυτό
Φώτο: Shutterstock

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό: Πέντε νεκροί, αυξάνονται οι εκτοπισμένοι

Ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν Ιρανούς διοικητές στη Βηρυτό με drone, επεκτείνοντας τα πλήγματα στην καρδιά της πόλης. Στόχος ήταν πέντε ανώτερα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης που συνεδρίαζαν σε ξενοδοχείο.

Ισραήλ και Λίβανος βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ιρανούς διοικητές στη Βηρυτό. Το πλήγμα, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σηματοδοτεί την επέκταση της στρατιωτικής εκστρατείας στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας, μετά τα πρόσφατα χτυπήματα που προκάλεσαν σχεδόν 400 θανάτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, ο στόχος ήταν ανώτεροι διοικητές της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι η επιχείρηση βασίστηκε σε ακριβείς πληροφορίες και είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση τριών σημαντικών στελεχών της Δύναμης Κουντς, του κλάδου εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 394 μέσα σε μία εβδομάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 83 παιδιά και 42 γυναίκες, ενώ 1.130 άτομα έχουν τραυματιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νοτίων και ανατολικών περιοχών.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Ρακάν Νασρεντίν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «στοχοθετεί άμαχους, όχι στρατιωτικούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις», επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις πλήττουν κατοικίες, διασώστες και υποδομές του τομέα της υγείας. Όπως ανέφερε, «οι σφαγές εντάθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 200 μαχητές της Χεζμπολάχ, χωρίς ωστόσο η οργάνωση να έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό. Παράλληλα, δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο Λίβανο, οι πρώτοι νεκροί του ισραηλινού στρατού από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ανθρωπιστική κρίση και εκτοπισμοί

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων έχει προκαλέσει μαζικό κύμα εκτοπισμών. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, περισσότεροι από 517.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, εκ των οποίων 117.000 φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χανίν Σάγεντ.

Παράλληλα, δύο νέα ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα στον παλαιστινιακό καταυλισμό Άιν ελ-Χέλουε, τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του Λιβάνου, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πάνω από 1.200 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, λέει το Υπουργείο Υγείας

Από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ, 1.238 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα, ανάμεσά τους 124 παιδιά, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο λοχίας Μοσέ Γιτζχάκ Χακόχεν Κατς, 22 ετών, σκοτώθηκε σε μάχη στο νότιο Λίβανο. Είναι ο πέμπτος στρατιώτης που σκοτώνεται από την επανέναρξη των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές επιδρομές στο νότιο Λίβανο: Τουλάχιστον 9 νεκροί

Εννέα νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Νότια Λιβανική Χεζμπολά, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ANI. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε Ναμπάτια, Ααντλού και προσφυγικό καταυλισμό.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο χωριό Μπσαμούν στον Λίβανο

Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες άμαχοι από ισραηλινή επιδρομή στο χωριό Μπσαμούν, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, ανακοίνωσε το λιβανικό Υπουργείο Υγείας. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 968 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα από 2 Μαρτίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει 968 νεκρούς, ανάμεσά τους 116 παιδιά και 77 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.432 από την αρχή της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.