ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
Οι σημαίες της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου κυματίζουν μαζί σε εξωτερικό χώρο.

Χεζμπολάχ: Αποτρέψαμε ισραηλινή ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα Συρίας

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Μπααλμπέκ του Λιβάνου, προκαλώντας σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τη Χεζμπολάχ, που τους απώθησε. Η επιχείρηση αυτή θεωρείται η βαθύτερη από τον Νοέμβριο 2024.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην περιφέρεια Μπααλμπέκ του ανατολικού Λιβάνου, όταν ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν να αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων (NNA). Η επιχείρηση οδήγησε σε ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε το σιιτικό κίνημα, απώθησαν τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αν επιβεβαιωθεί το περιστατικό, θα πρόκειται για τη βαθύτερη διείσδυση ισραηλινών στρατιωτικών στο έδαφος του Λιβάνου από τον Νοέμβριο του 2024. Τότε, κομάντος είχαν συλλάβει τον αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Ιμάντ Αμχάζ στην πόλη Μπατρούν του βορείου Λιβάνου.

Το λιβανικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι μάχες ξέσπασαν στη Νάμπι Σιτ, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ένταση ήταν ιδιαίτερα υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως μαχητές της εντόπισαν τη διείσδυση «τεσσάρων ελικοπτέρων» του ισραηλινού στρατού από τα συριακά σύνορα. Όταν τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν, οι μαχητές ενεπλάκησαν σε μάχη κοντά στο νεκροταφείο του Νάμπι Σιτ. «Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν αφότου αποκαλύφθηκαν οι εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε το σιιτικό κίνημα, προσθέτοντας ότι ακολούθησε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών πριν οι ισραηλινοί στρατιώτες αποχωρήσουν.

Το Νάμπι Σιτ αποτέλεσε στόχο τουλάχιστον 13 αεροπορικών επιδρομών την Παρασκευή, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Στους 20 οι νεκροί Ισραηλινοί

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως άλλος ένας υπαξιωματικός σκοτώθηκε από ολμοβόλο στον νότιο Λίβανο, αυξάνοντας τα θύματά τους στους 20, με τους περισσότερους να είναι στρατιωτικοί, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολά.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολά ανακοινώνει επίθεση με drone κατά Ισραηλινών στο Βορρά

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως επιτέθηκε σε ισραηλινούς στρατιώτες στη Ρος Χανικρά με drone, κοντά στα σύνορα με Λίβανο, ενώ παράλληλα διεξάγονται συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου στις ΗΠΑ, πριν λήξει η κατάπαυση πυρός.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Εννέα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

Εννιά νεκροί, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολά ανέλαβε επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ο στρατός κάλεσε σε εκκένωση περιοχών, παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση πυρός.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 12 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ενώ οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολά συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, ενόψει συνομιλιών Λιβάνου-Ισραήλ στην Ουάσιγκτον.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Θέλουμε κάθε ευκαιρία κατά της Χεζμπολάχ

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε από τον νότιο Λίβανο πως θα διαλύσει τη Χεζμπολάχ και ότι ο στρατός είναι έτοιμος να επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν αν χρειαστεί, για να αποδυναμωθεί το καθεστώς.