ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:11:52
Πέδρο Σάντσεθ
Ο Πέδρο Σάντσεθ μιλά σε επίσημη εκδήλωση με φόντο τη σημαία της Ισπανίας.

Σάντσεθ: Τεράστιο λάθος ο πόλεμος κατά του Ιράν, στήριξη στην Κύπρο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τον πόλεμο ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν ως «τεράστιο λάθος» και δήλωσε πως η Ισπανία στηρίζει την Κύπρο με αμυντική βοήθεια, εμμένοντας στο «όχι στον πόλεμο».

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά του Ιράν ως «ένα τεράστιο λάθος», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Σάντσεθ έχει επανειλημμένα καταγγείλει αυτή την «παράνομη επέμβαση», υπογραμμίζοντας τη θέση της Μαδρίτης υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

«Αυτός ο πόλεμος στο Ιράν είναι, κατά την γνώμη μου, κατά την γνώμη της Ισπανίας, ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στη σαφή διαφοροποίηση της ισπανικής θέσης από εκείνη των συμμάχων της.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Μαδρίτης να αποστείλει φρεγάτα σε αμυντική αποστολή στην Κύπρο, ο Σάντσεθ τόνισε: «Με την ίδια αποφασιστικότητα που λέμε "Οχι στον πόλεμο στο Ιράν" είμαστε αλληλέγγυοι και θα βοηθήσουμε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι θύμα αυτού του πολέμου».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μεταξύ συμμαχικών χωρών είναι καλό να βοηθά κανείς όταν υπάρχει λόγος και να επισημαίνεται όταν γίνεται λάθος». Πρόσθεσε ότι «αυτός ο πόλεμος στο Ιράν είναι ένα τεράστιο λάθος που θα πληρώσουμε».

Έκκληση για συνεργασία και σεβασμό στις διεθνείς σχέσεις

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι «η πιστή συνεργασία» πρέπει να υπερισχύει της «αντιπαλότητας» στις σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Ουάσινγκτον, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από την αμερικανική πλευρά για τη στάση του απέναντι στον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο.

Τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις πρέπει να βασίζονται στον «σεβασμό» και το «πνεύμα πιστής συνεργασίας», στηριζόμενες στην «ισοτιμία» και σε έναν «ατλαντισμό όπου το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες αποτελούν τον πυλώνα και όπου υπερισχύει η συνεργασία και όχι η αντιπαλότητα».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Λούις Μοντενέγκρο, ο Σάντσεθ απάντησε σε ερώτηση για τις επικρίσεις του Τραμπ, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους: «Τρέφω απέραντο σεβασμό για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και έναν πολύ μεγάλο θαυμασμό για την αμερικανική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τόνισε ότι «οι απειλές και οι κατηγορίες δεν είναι ο κατάλληλος δρόμος για τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αποτελεί «αναντικατάστατο σύμμαχο» για τη Λισαβώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αγνοεί πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, λέει ισραηλινή πηγή

Ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ αγνοούσε πιθανή συμφωνία Τραμπ με το Ιράν για λήξη του πολέμου και άνοιγμα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ προετοιμαζόταν για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στον πόλεμο με το Ιράν αν τηρηθούν οι συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν το Ιράν τηρήσει τις συμφωνίες, μπορεί να τελειώσει η σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν και να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ. Διαφορετικά, απειλεί με κλιμάκωση στρατιωτικών επιθέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας κλειδί για τη σταθερότητα στον Κόλπο

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο απαιτεί αξιόπιστες εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θα επιτεθούν ξανά στη χώρα. Πολλές χώρες καταδίκασαν το Ιράν για τον έλεγχο στο στενό του Χορμούζ.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

New York Times: Ο νέος ηγέτης του Ιράν «σοβαρά τραυματίας, αλλά δραστήριος»

Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του. Λειτουργεί παρασκηνιακά, έχοντας αναθέσει τις αποφάσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με τους New York Times.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αναμένει στήριξη ΗΠΑ για πλήγμα κατά Ιράν, λέει ο Υπ. Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δηλώνει πως η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, περιμένοντας το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για να πλήξει καθορισμένους στόχους και να εξαλείψει τη δυναστεία Χαμενεΐ.