ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μαχητικό F-35 Lockheed Martin
Το αμερικανικό μαχητικό F-35 της Lockheed Martin κατά τη διάρκεια πτήσης σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η Γαλλία παραχωρεί βάση σε αμερικανικά αεροσκάφη εκτός πολέμου με Ιράν

Αμερικανικά αεροσκάφη υποστήριξης έλαβαν άδεια να σταθμεύσουν στη γαλλική βάση Ιστρ, με τη Γαλλία να διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχουν σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, αλλά στηρίζουν μόνο την άμυνα των εταίρων στην περιοχή.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη «υποστήριξης» έλαβαν άδεια χρήσης της στρατιωτικής βάσης της Ιστρ. Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, υπάρχει «πλήρης εξασφάλιση» πως τα αεροσκάφη αυτά «δεν συμμετέχουν σε καμία περίπτωση στις επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις ΗΠΑ στο Ιράν».

Όπως διευκρινίστηκε, «αμερικανικά αεροσκάφη υποστήριξης των επιχειρήσεων (όχι μαχητικά αεροσκάφη) έχουν γίνει δεκτά στην αεροπορική βάση της Ιστρ στη Γαλλία». Η ανακοίνωση τονίζει ότι, «δεδομένης της συγκυρίας, η Γαλλία απαίτησε τα εν λόγω αεροπορικά μέσα να μην συμμετέχουν κατά κανένα τρόπο στις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν, αλλά αποκλειστικά στην υποστήριξη της άμυνας των εταίρων μας στην περιοχή».

Το Γενικό Επιτελείο επισημαίνει ότι έλαβε «πλήρη εγγύηση» για την τήρηση αυτής της δέσμευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και του συντονισμού μεταξύ των συμμάχων σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Λι Τζάε Μιουνγκ: Συνεργασία για ασφάλεια στα Στενά Ορμούζ

Μακρόν και Λι Τζάε Μιουνγκ συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Νότια Κορέα στέλνει ομάδα επιθεώρησης για να εκτιμήσει την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, χωρίς να αναπτύξει στρατεύματα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κανείς δεν στόχευσε σκόπιμα το ιρανικό σχολείο στη Γαλλία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η έρευνα για την επίθεση σε σχολείο θηλέων στο Ιράν συνεχίζεται και πως «κανείς» δεν φαίνεται να το έκανε σκόπιμα. Αρχικά είχε κατηγορήσει το Ιράν, αλλά τώρα περιμένει τα συμπεράσματα της έρευνας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν διασφαλίζει ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη σύνοδο των G7 στη Γαλλία, τόνισε πως η συμφωνία με το Ιράν διασφαλίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και προειδοποίησε ότι αν το επιχειρήσει, "θα ξεσπάσει κόλαση" στη χώρα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι δύο χώρες ζητούν από το Ιράν να σταματήσει επιθέσεις σε εδάφη τους

Είκοσι δύο χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία και Αυστραλία, ζητούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά προσώπων στα εδάφη τους, καταγγέλλοντας σχετικές ενέργειες από ιρανικές κρατικές οντότητες.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Παράγει νέους πυραύλους με υπάρχοντα εξαρτήματα, λέει η WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ιράν επανεκκινεί την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από υπάρχοντα εξαρτήματα και εργάζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις, με τους ρυθμούς να παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με πριν τον πόλεμο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.