ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Ο Πούτιν παρέδωσε δύο Ουκρανούς αιχμαλώτους στον ΥΠΕΞ Ουγγαρίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απελευθέρωσε δύο αιχμαλώτους πολέμου ουγγρικής και ουκρανικής υπηκοότητας και τους παρέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, μετά από συνάντησή τους στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σήμερα στην απελευθέρωση δύο αιχμαλώτων πολέμου με ουγγρική και ουκρανική υπηκοότητα, παραδίδοντάς τους προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δύο άνδρες είχαν στρατολογηθεί βίαια για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Σιγιάρτο, δήλωσε: «Μπορείτε να τους πάρετε μαζί σας», προσθέτοντας ότι οι δύο αιχμάλωτοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Βουδαπέστη με το αεροσκάφος του ούγγρου ΥΠΕΞ.

Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων αποτέλεσε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει την παρέμβαση της Μόσχας για την επιστροφή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ρώσος πρόεδρος επαίνεσε την «ισορροπημένη» στάση της Ουγγαρίας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Βουδαπέστη υποστηρίζει τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.

Οι σχέσεις Μόσχας - Βουδαπέστης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, θεωρείται μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ο ηγέτης με τους στενότερους δεσμούς με το Κρεμλίνο. Έχει εκφράσει αντίθεση στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και έχει πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με πιο πρόσφατη αυτή του Νοεμβρίου 2025.

Παράλληλα, η Ουγγαρία συνεχίζει να προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Σιγιάρτο ότι η Μόσχα θα παραμείνει αξιόπιστος ενεργειακός προμηθευτής για τη Βουδαπέστη, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία μπλοκάρει το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Ο ΥΠΕΞ Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της διακοπής ροής ρωσικού πετρελαίου μέσω Droujba, τονίζοντας ότι όσο διαρκεί το μπλοκάρισμα, η Ουγγαρία θα μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ελπίζει σε ενημέρωση Πούτιν από ΗΠΑ για ειρήνη

Το Κρεμλίνο εκφράζει την ελπίδα για σύντομη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ στη Ρωσία, με επίκεντρο την ειρήνη στην Ουκρανία και σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Γουίτκοφ ενημερώνεται σήμερα από Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες στο Όσλο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κέρδη για Κρεμλίνο αν συνεχιστεί η ρήξη Τραμπ–Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ικανοποίηση τη διαμάχη Τραμπ-Ζελένσκι, αν και παραμένει επιφυλακτικό λόγω της απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία, με κυρώσεις και επιθέσεις drones να συνεχίζονται.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα για ρωσικές επιθέσεις

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία δεν ενημερώθηκε από τους συμμάχους της για τις νυκτερινές επιθέσεις της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε ενεργειακές και άλλες εγκαταστάσεις τη Κυριακή προς Δευτέρα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικά ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο, περιφέρεια και πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μαζικά πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή, χτυπώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι έπληξε και φορτηγό πλοίο με στρατιωτικό υλικό στη Μαύρη Θάλασσα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να επικεντρωθούν στη λήξη του πολέμου

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε από το Ουζμπεκιστάν ότι Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να εστιάσουν στον τερματισμό του πολέμου. Αναφορικά με πιθανή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν-Σι, τόνισε πως ο πρόεδρος θέλει να τελειώσει η σύγκρουση.