ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη ρωσική σημαία μπροστά από ένα κτίριο.

Η Ουγγαρία μπλοκάρει το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Ο ΥΠΕΞ Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της διακοπής ροής ρωσικού πετρελαίου μέσω Droujba, τονίζοντας ότι όσο διαρκεί το μπλοκάρισμα, η Ουγγαρία θα μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι η Βουδαπέστη θα μπλοκάρει την έγκριση του 20ού πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αντιδρώντας στη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Droujba.

«Αύριο προβλέπεται ότι η σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών θα υιοθετήσει το 20ό πακέτο κυρώσεων. Θα μπλοκάρουμε αυτήν την απόφαση», δήλωσε μέσω Facebook ο Πέτερ Σιζάρτο. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όσο οι Ουκρανοί δεν επιτρέπουν τις παραδόσεις πετρελαίου στην Ουγγαρία, δεν θα επιτρέψουμε την υιοθέτηση σημαντικών γι' αυτούς αποφάσεων».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο πετρελαιαγωγός Droujba, που διασχίζει το ουκρανικό έδαφος πριν φθάσει σε Ουγγαρία και Σλοβακία, υπέστη ζημιές στις 27 Ιανουαρίου από ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Μπρόντι.

Οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στις αρχές Φεβρουαρίου νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο εστιάζει στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για την εικοστή δέσμη μέτρων από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με προτάσεις για νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές και εξαγωγές.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το Μέσο Καταστολής Καταναγκασμού (Anti-Coercion Instrument - ACI), προκειμένου να απαγορεύσει την εξαγωγή εργαλειομηχανών CNC προς χώρες με αυξημένο κίνδυνο επανεξαγωγής τους στη Ρωσία.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση στις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, ο αγωγός Droujba (φιλία στα ρωσικά) εξαιρέθηκε προσωρινά, ώστε οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να έχουν χρόνο να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αργό.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, ωστόσο, δεν αξιοποίησαν αυτό το περιθώριο, συνεχίζοντας τις εισαγωγές μέσω του αγωγού, ο οποίος έχει αποτελέσει επανειλημμένα στόχο ουκρανικών επιθέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη στο Κίεβο παρά τις ρωσικές απειλές

Η ΕΕ διαβεβαιώνει πως δεν θα αλλάξει στάση ούτε παρουσία στο Κίεβο, παρά τις απειλές της Ρωσίας για αναπόφευκτα αντίποινα αν διαταραχθούν οι εορτασμοί για τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, καλώντας πρεσβείες να αποχωρήσουν.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drones προκάλεσε φωτιά σε ρωσικό διυλιστήριο της Τουάπσε

Ουκρανικά drones έπληξαν ξανά το διυλιστήριο πετρελαίου στην Τουάπσε, προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ σημειώθηκε πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα. Το διυλιστήριο, ιδιοκτησίας Rosneft, παραμένει κλειστό από τα μέσα Απριλίου.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει τις νεες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ

Η Ρωσία καταγγέλλει ως αβάσιμες τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν νομιμοποίηση ΟΗΕ και παραβιάζουν δικαιώματα άλλων χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Druzhba στην Ουκρανία

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εκφράζοντας ελπίδα για ευρωπαϊκή βοήθεια από τη Βουδαπέστη.