ΓΔ: 2005.2 -1.00% Τζίρος: 195.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Nike και Adidas ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του ρατσισμού

Η Adidas αναμετέδωσε το σποτ κατά του ρατσισμού της Nike προσθέτοντας την λεζάντα «όλοι μαζί θα αλλάξουμε τα πράγματα».

Αφήνοντας κατά μέρος τον σκληρό ανταγωνισμό της με τη Nike, η Adidas επέλεξε να αναμεταδώσει το μήνυμα της Nike «Για μια φορά, ‘Don't Do It’ (...). Μην παριστάνεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική» που έστειλε μέσω διαφημιστικού σποτ και δημοσιεύθηκε μέσω Twitter και αντιστρέφει τη φράση-σήμα κατατεθέν της, «Just Do It», αναφερόμενη στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αμερικανού, κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, γεγονός που πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στις ΗΠΑ.

Η γερμανική Adidas αναμετέδωσε το μήνυμα της ανταγωνίστριας εταιρείας, προσθέτοντας στο retweet της τη λεζάντα «Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τα πράγματα».

Σε πολλές αμερικανικές πόλεις γίνονται εδώ και αρκετές ημέρες διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα δικαιοσύνη για τον Φλόιντ, ο θάνατος του οποίου κατά την προσαγωγή του απαθανατίστηκε σε βίντεο το οποίο γνώρισε ευρεία διάδοση. Σε αυτό εικονίζεται ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καθώς πιέζει το γόνατό του, για ατέλειωτα λεπτά, στον σβέρκο του μαύρου σαραντάρη, αγνοώντας τον καθώς λέει πως δεν μπορεί να πάρει ανάσα.

«Μην αγνοείς τον ρατσισμό. Μην ανέχεσαι να μας παίρνουν ζωές αθώων. Μη βρίσκεις δικαιολογίες. Μην παριστάνεις ότι αυτό δεν σε αφορά», σφυροκοπά το διαφημιστικό σποτ της Nike, διάρκειας ενός λεπτού. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nike κάνει διαφημιστική εκστρατεία θίγοντας κοινωνικά ζητήματα.

Το 2018, σε μία από αυτές δέσποζε η μορφή του παίκτη του αμερικάνικου φούτμπολ Κόλιν Κάπερνικ, που μπήκε στη μαύρη λίστα εξαιτίας της διαμαρτυρίας του για τη ρατσιστική βία της αστυνομίας. Ο Κάπερνικ γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου πριν από τους αγώνες, μορφή διαμαρτυρίας την οποία είχαν μιμηθεί αρκετοί αθλητές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι δύο «μικροί» των αθλητικών ειδών που «χτυπούν» Nike και Adidas

Η ελβετική On παρουσιάζει το πρώτο sneaker που κατασκευάζεται από ρομπότ και η Hoka απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το τρέξιμο και τη μόδα. Βυθισμένοι στα δικά τους προβλήματα οι μεγάλοι του κλάδου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Καταδίκη της «ανεύθυνης» εντολής ΗΠΑ για πυρηνικές δοκιμές

Το Ιράν καταδίκασε την απόφαση Τραμπ για επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών, χαρακτηρίζοντάς τη ανεύθυνη και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Ζήτησε διεθνή αντίδραση κατά της διάδοσης τέτοιων όπλων.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διπλωματία του nightclub, οι εκλεκτοί του Τσίπρα και η μεγάλη ημέρα για Alpha

Τα… νυχτοπερπατήματα της πρέσβειρας συζητιούνται στην Ουάσινγκτον. το "think tank" των 41 του Τσίπρα, το "ψαλίδι" στα ΕΛΤΑ, η χαμένη ενέργεια από τις ΑΠΕ, οι εξελιξεις στην Alpha και το «ενδιαφέρoν» της ABBank για την Astro.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Βανς: Απαραίτητες οι πυρηνικές δοκιμές για το οπλοστάσιο των ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς τόνισε τη σημασία των πυρηνικών δοκιμών για την εθνική ασφάλεια, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να διατάξει την επανέναρξή τους έπειτα από 33 χρόνια διακοπής.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δέχεται 7.500 πρόσφυγες το 2026, εκ των οποίων 30 λευκοί Αφρικάνερ

Ο Τραμπ όρισε ως ανώτατο όριο τους 7.500 πρόσφυγες για το 2026, αριθμό-ρεκόρ χαμηλό. Στις θέσεις αυτές, 30 προορίζονται για λευκούς Αφρικάνερ της Νότιας Αφρικής. Η απόφαση εντάσσεται στη σκληρή αναδιαμόρφωση της προσφυγικής πολιτικής.