ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το εμβληματικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.

Κομισιόν: Στηρίζει το δημοψήφισμα Ισλανδίας για έναρξη συνομιλιών με ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση της Ισλανδίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την πιθανή επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τονίζοντας τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση της Ισλανδίας να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πιθανή επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χώρας ως στενού εταίρου της Ένωσης.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ισλανδικών αρχών σχετικά με το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την πιθανή επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ισλανδίας και της ΕΕ. Η Ισλανδία είναι στενός και πολύτιμος εταίρος της ΕΕ», δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάρκους Λαμέρτ.

Το Ρέικιαβικ είχε διακόψει το 2013 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, μετά από τέσσερα χρόνια συνομιλιών. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους ζωής και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχουν τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώσει τον δημόσιο διάλογο για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ισλανδών για την επανέναρξη των συνομιλιών, γεγονός που φαίνεται να ενισχύει τη δυναμική υπέρ της ευρωπαϊκής ένταξης.

«Τους επόμενους μήνες, θα εργαστούμε για την προετοιμασία του δημοψηφίσματος, ενός δημοψηφίσματος για την πιθανή επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κριστρούν Φροσταντότιρ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση ανάπτυξης και αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα σύμφωνα με Κομισιόν

Η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα επιβράδυνση ανάπτυξης σε 1,8% το 2026 και 1,6% το 2027 λόγω ενεργειακού σοκ, με τον πληθωρισμό στο 3,7%. Η ανάπτυξη παραμένει πάνω από τον μέσο όρο ΕΕ-ευρωζώνης, αλλά οι προβλέψεις μειώθηκαν.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από Έμπολα στην ΕΕ

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος του ιού Έμπολα στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλός και δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα πέρα από τις συνήθεις συστάσεις δημόσιας υγείας, ενώ ο ΠΟΥ κήρυξε υγειονομικό συναγερμό στη ΛΔ του Κονγκό.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ζητά χρήση αχρησιμοποίητων κονδυλίων για ενεργειακή κρίση

Η Κομισιόν σύντομα θα απαντήσει στην επιστολή της Τζόρτζια Μελόνι για επέκταση της ρήτρας διαφυγής λόγω ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας πως η στάση της για τη δημοσιονομική ευελιξία παραμένει αμετάβλητη έως τώρα.