ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
Ο Μασούντ Πεζεσκιαν μιλά δημόσια, πιθανόν στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας ή πολιτικής δήλωσης.

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν ξανά κατά των πυρηνικών όπλων

Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έχει απαγορεύσει τα όπλα μαζικής καταστροφής, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά, ενόψει νέων συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει απαγορεύσει τη χρήση και την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, γεγονός που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, «σημαίνει σαφώς ότι η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα».

Ο Πεζεσκιάν υπογράμμισε ότι «ακόμα κι αν ήθελα να πάω προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα μπορούσα. Από θεωρητικής πλευράς, δεν θα μου επιτρεπόταν να το κάνω». Οι δηλώσεις του έγιναν ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Ο Χαμενεΐ, που έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, εξέδωσε φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την οποία απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν επιχειρεί να ανασυστήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά τον βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τον Ιούνιο.

«Επί της αρχής είναι πολύ απλό: το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο», ανέφερε ο Βανς σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ενόψει των επικείμενων συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ των αμερικανικών και ιρανικών αντιπροσωπειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανοί στρατιώτες στολών
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: ΗΠΑ και Ισραήλ φαίρονται να εξετάζουν αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φέρεται να εξετάζουν αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν για τη διασφάλιση αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με το Axios. Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σχέδιο συμφωνίας για τα πυρηνικά έτοιμο σε 2-3 ημέρες

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως σε δυο-τρεις μέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τα πυρηνικά και θα το παρουσιάσει στις ΗΠΑ, μετά το τελεσίγραφο Τραμπ και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με αμερικανούς αξιωματούχους.
Σιδηρούς Θόλος Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η εκτόξευση πυραύλου στη Ντιμόνα απάντηση στην επίθεση Νατάνζ

Η σημερινή εκτόξευση πυραύλου προς τη Ντιμόνα του Ισραήλ, όπου βρίσκεται πυρηνικό κέντρο, θεωρείται απάντηση στον πρόσφατο βομβαρδισμό της Νατάνζ, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση. Ραδιενεργή διαρροή δεν εντοπίστηκε.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικοί πύραυλοι στόχευσαν την περιοχή της Ντιμόνα στη Μέση Ανατολή

Περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν στη νότια Ισραήλ μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση κοντά στη Ντιμόνα, όπου βρίσκεται πυρηνική εγκατάσταση. Τα, θύματα έχουν τραύματα από θραύσματα και επλήγησαν κατοικημένες περιοχές.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο στρατός αναφέρει υποχώρηση της ιρανικής απειλής στο Χορμούζ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι με βομβαρδισμούς σε υπόγεια ιρανική εγκατάσταση με πυραύλους κρουζ, μείωσε την ικανότητα του Ιράν να απειλεί τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ και κατέστρεψε ραντάρ και δομές πληροφοριών.