ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στη συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν ζητά άμεση έγκριση του 20ού πακέτου κυρώσεων κατά Μόσχας

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την ΕΕ να ενισχύσει την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη έγκρισης του 20ού πακέτου κυρώσεων που εμποδίζεται από την Ουγγαρία. Συζητήσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας την έγκριση του 20ού πακέτου κυρώσεων που παραμένει μπλοκαρισμένο λόγω του βέτο της Ουγγαρίας.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση επί της Ρωσίας», δήλωσε ο Μακρόν στο πλευρό του φινλανδού ομολόγου του, Αλεξάντερ Στουμπ, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο πέμπτο έτος. «Πρέπει να προχωρήσουμε με το 20ό πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνομιλίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασιστικός και για την εκταμίευση του ευρωπαϊκού δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ προς το Κίεβο, την οποία επίσης απειλεί με βέτο η Βουδαπέστη. «Οι πολιτικές δεσμεύσεις και ο λόγος που έχει δοθεί κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τηρηθούν. Δεν γίνεται αλλιώς», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις από Ουκρανία και Ουγγαρία

«Τελεσίγραφα» από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία θα πρέπει να απευθύνονται στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντριι Σιμπίχα, την ώρα που η Βουδαπέστη απειλεί με βέτο ζητώντας την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Droujba, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές από ρωσική επίθεση.

«Αυτές οι δύο χώρες δεν μπορούν να κρατούν όμηρο ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούμε και από τις δύο να συμμετάσχουν σε εποικοδομητική συνεργασία και να υιοθετήσουν υπεύθυνη συμπεριφορά», έγραψε στο Χ ο ουκρανός υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο την έγκρισή του από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την τέταρτη επέτειο της ρωσικής εισβολής. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο έως ότου επαναληφθούν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω του Droujba που διασχίζει την Ουκρανία.

Η στάση της Φινλανδίας και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση «στρατηγική, στρατιωτική και οικονομική αποτυχία» για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως είπε ο Αλεξάντερ Στουμπ, «ο κύριος του Κρεμλίνου δεν ήθελε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όμως η Φινλανδία και η Σουηδία εντάχθηκαν σε αυτό». «Πρόκειται επίσης για στρατιωτική ήττα. Χάνει πολλούς στρατιώτες τώρα», πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Φινλανδίας τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής παρουσίας στην Αρκτική, απέναντι στις ρωσικές και κινεζικές φιλοδοξίες, αλλά και στις επιδιώξεις του Τραμπ στη Γροιλανδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αντλία πετρελαίου ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρές ζημιές στον αγωγό Druzhba μετά από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Εκτεταμένες ζημιές υπέστη η ουκρανική διακλάδωση του αγωγού πετρελαίου Druzhba, βασικού διαύλου προμήθειας ρωσικού πετρελαίου προς Ουγγαρία και Σλοβακία, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από ρωσική επίθεση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν: Δεν κινδυνεύει η παροχή πετρελαίου σε Ουγγαρία-Σλοβακία

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου σε Ουκρανία και Σλοβακία, παρά τη διακοπή του αγωγού Druzhba, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η Ουγγαρία θέτει βέτο σε ευρωπαϊκή βοήθεια λόγω του θέματος.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δύσκολη στο άμεσο μέλλον μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σύντομα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρηνική λύση, παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες.