ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πινακίδα στην Τεχεράνη

New York Times: Η Τεχεράνη ετοιμάζεται για αμερικανικά πλήγματα

Στον στενό πυρήνα λήψης αποφάσεων φέρονται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Γιαχιά Ραχίμ Σαφάβι και ο πρόεδρος της Βουλής Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ.

Φως στα εσωτερικά σχέδια της Τεχεράνης για την αντιμετώπιση πιθανής αμερικανικής επίθεσης ρίχνει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο έξι ανώτερους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει αναθέσει κεντρικό ρόλο στον Αλί Λαριτζανί, ο οποίος φέρεται να συντονίζει την πολιτική και στρατιωτική προετοιμασία της χώρας, παραγκωνίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σχέδια επιβίωσης και διαδοχής

Κατά το δημοσίευμα, ο Χαμενεΐ έχει δώσει εντολές για πολυεπίπεδα σενάρια διαδοχής σε στρατιωτικές και πολιτικές θέσεις-κλειδιά, ακόμη και σε περίπτωση δολοφονίας του ίδιου ή ανώτατων αξιωματούχων. Έχει ζητήσει από κορυφαία στελέχη να ορίσουν διαδοχικές εναλλακτικές ηγεσίες, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπό συνθήκες πολέμου.

Στον στενό πυρήνα λήψης αποφάσεων φέρονται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Γιαχιά Ραχίμ Σαφάβι και ο πρόεδρος της Βουλής Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, ο οποίος εμφανίζεται ως de facto αναπληρωτής για τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο σύρραξης.

Eτοιμότητα

Το Ιράν φέρεται να λειτουργεί με την παραδοχή ότι μια αμερικανική επίθεση είναι πιθανή. Πηγές αναφέρουν ότι έχουν μετακινηθεί εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων στα δυτικά σύνορα με το Ιράκ — σε απόσταση βολής από το Ισραήλ — καθώς και κατά μήκος των νότιων ακτών στον Περσικό Κόλπο, εντός εμβέλειας αμερικανικών βάσεων.

Παράλληλα, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και η πολιτοφυλακή Basij προετοιμάζονται για εσωτερική ασφάλεια, με σχέδια ανάπτυξης δυνάμεων σε μεγάλες πόλεις και δημιουργία σημείων ελέγχου για την αποτροπή αναταραχών ή δολιοφθορών.

Πολιτική επόμενης ημέρας

Πέρα από τη στρατιωτική διάσταση, η ιρανική ηγεσία φέρεται να εξετάζει και πολιτικά σενάρια επιβίωσης, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης ή κατάρρευσης της ανώτατης ηγεσίας. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, μεταξύ των πιθανών διαχειριστών μιας μεταβατικής περιόδου συγκαταλέγονται ο Λαριτζανί, ο Γκαλιμπάφ και ο πρώην πρόεδρος Χασάν Ρουχανί.

Το δημοσίευμα σκιαγραφεί μια ηγεσία που προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο: ταυτόχρονη διαχείριση πολέμου και διαδοχής, σε ένα περιβάλλον αυξημένης εσωτερικής πίεσης και διεθνούς έντασης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Υπ. Άμυνας ΗΠΑ με Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν

Ο Υπ. Άμυνας ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. ΗΠΑ και Ισραήλ δεν σχολίασαν περαιτέρω. Ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ υπεύθυνες για αστάθεια στον Περσικό, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την ανασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ και κάλεσε σε διπλωματική επίλυση των θεμάτων, ζητώντας περιφερειακή συμφωνία ασφάλειας χωρίς ξένες δυνάμεις.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση λαϊκής οργής μέσω αποκλεισμού

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού, τονίζοντας ότι η χώρα του ζει τη δυσκολότερη περίοδο από το 1979 λόγω πολέμου και οικονομικής πίεσης.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για χρήση της "μητέρας όλων των βομβών" κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ έχουν σχέδια βομβαρδισμών με τη «μητέρα όλων των βομβών» κατά ιρανικών στόχων αν το διατάξει ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNN. Η χρήση της ενδέχεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.