ΓΔ: 2238.21 -0.99% Τζίρος: 102.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:40
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ και Ινδία διαπραγματεύονται για αγορά βενεζουελάνικου πετρελαίου

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Ινδία για να αγοράσει αργό από τη Βενεζουέλα, καθώς η Ινδία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Σέρχιο Γκορ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε φάση «ενεργών διαπραγματεύσεων» με την Ινδία, η οποία επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο την αγορά αργού από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού απεσταλμένου Σέρχιο Γκορ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ «συζητά» με το αντίστοιχο της Ινδίας και «ελπίζουμε να έχουμε σύντομα νέες ειδήσεις για το θέμα αυτό». Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί.

«Είδαμε ότι η Ινδία διαφοροποιεί τις πηγές ανεφοδιασμού της, έχει δεσμευτεί», υπογράμμισε ο Σέρχιο Γκορ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική της χώρας για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση προμηθευτών.

Η Ινδία εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, καθώς υπάρχει φόβος ότι τα έσοδα αυτά ενισχύουν τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα ινδικά διυλιστήρια έχουν αρχίσει να μειώνουν τις σχετικές αγορές, μετά την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βενεζουέλα υπήρξε ένας από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου της Ινδίας έως ότου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα. Μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στις 3 Ιανουαρίου, η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις προς το Καράκας για να επιτρέψει την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στις πετρελαιοπηγές της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Όρμπάν: Η αλλαγή στη Βενεζουέλα φέρνει νέο τοπίο στην ενέργεια

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως η ανατροπή Μαδούρο από τις ΗΠΑ θα ευνοήσει τις αγορές ενέργειας, με ΗΠΑ και Βενεζουέλα να ελέγχουν έως 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Ο Τραμπ επιθυμεί να μοιραστεί τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Μόνο 3 πλοία από το Ορμούζ σε 12 ώρες - Άνοδος στο πετρέλαιο

Λόγω της πρόσφατης έντασης στον Κόλπο, τα πλοία αποφεύγουν τα Στενά του Ορμούζ, με μόλις τρία περάσματα σε 12 ώρες, έναντι 130 συνήθως. Την ίδια ώρα, το τάνκερ Nero, που τελεί υπό κυρώσεις, διασχίζει την περιοχή.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επαναφέρουμε σκληρούς ελέγχους στο Ορμούζ λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανακτά τον αυστηρό έλεγχο των Στενών του Ορμούζ μετά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των λιμανιών του από τις ΗΠΑ, ακυρώνοντας την πρόθεσή του για διάνοιξη της θαλάσσιας οδού λόγω αμερικανικών παρεμβάσεων.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά το σχέδιο ΗΠΑ-Ιράν για κατάπαυση πυρός

Υποχώρησαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εξελίξεις στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν και ανησυχούν για τη ναυσιπλοΐα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σχέδιο άμεσης εκεχειρίας και άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ.
Σκοτ Μπέσεντ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέσεντ: Επαρκώς εφοδιασμένη η αγορά πετρελαίου παρά την κρίση

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, τόνισε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι καλά τροφοδοτημένη και περισσότερα πλοία διασχίζουν τα Στενά του Χορμούζ, ενώ διαβεβαίωσε για μελλοντικό έλεγχο και ασφαλή ναυσιπλοΐα από τις ΗΠΑ.