ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην έδρα του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίασης.

Ισραήλ: Ο ΥΠΕΞ Σάαρ θα συμμετάσχει στο πρώτο Συμβούλιο Ειρήνης Τραμπ

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης υπό τον Τραμπ, με θέμα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και δύναμη σταθεροποίησης ΟΗΕ, παρουσία 20 διεθνών αντιπροσωπειών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση των ηγετών του Συμβουλίου Ειρήνης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις δύο Ισραηλινών αξιωματούχων.

Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, θα περιγράψει τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία δύναμης σταθεροποίησης, εξουσιοδοτημένης από τον ΟΗΕ, που θα δραστηριοποιηθεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στη συνεδρίαση στην Ουάσινγκτον αναμένεται η παρουσία αντιπροσωπειών από τουλάχιστον 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών. Το Συμβούλιο Ειρήνης συγκροτήθηκε κατόπιν ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του σχεδίου του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, καθώς και χώρες με αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδονησία, έχουν ήδη ενταχθεί στο Συμβούλιο. Ωστόσο, οι παγκόσμιες δυνάμεις και οι παραδοσιακοί Δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Γάζα, όπου δύο χρόνια πολέμου έχουν αφήσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού εδάφους σε ερείπια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προβλέπει σαρωτική νίκη Νετανιάχου στις εκλογές Ισραήλ

Ο Τραμπ προέβλεψε «σαρωτική νίκη» για τον Νετανιάχου στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, σε τηλεφωνική συνομιλία που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε με βίντεο, εκφράζοντας την υποστήριξή του.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απόλυτη στήριξη στον Νετανιάχου για τις εκλογές στο Ισραήλ

Ο Τραμπ εξέφρασε «απόλυτη και πλήρη στήριξη» στον Νετανιάχου ενόψει των ισραηλινών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τον σπουδαίο ηγέτη και σημαντικό εταίρο κατά του Ιράν, τονίζοντας πως εάν το Ιράν δεν αλλάξει στάση, οι ΗΠΑ θα δράσουν δυναμικά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αποστολή τεράστιου φορτίου βομβών στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να παραδώσει στο Ισραήλ δεκάδες χιλιάδες βόμβες, αξίας 2,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με Washington Post και NY Times, συνεχίζοντας την αμερικανική υποστήριξη παρά τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα.