ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα

Αλ. Βούτσιτς: Ικανοποιημένος από τη συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα

Στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε ο Βούτσιτς την Τουρκία μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Συζήτησαν ενίσχυση εμπορίου, αμυντική συνεργασία και συμμετοχή στη Βαλκανική Πλατφόρμα Ειρήνης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτήρισε την Τουρκία «στρατηγικής σημασίας εταίρο» μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Βούτσιτς ήταν μονοήμερη και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο Σέρβος πρόεδρος εξήρε τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί όχι μόνο περιφερειακή αλλά παγκόσμια δύναμη». Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Ερντογάν για τη λεγόμενη «Βαλκανική Πλατφόρμα Ειρήνης», επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της Σερβίας στο εγχείρημα.

Κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών συζητήθηκαν εκτενώς οικονομικά ζητήματα. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα, στα 5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης η στρατιωτική συνεργασία, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία και την παραγωγή οπλικών συστημάτων, τομέας στον οποίο Σερβία και Τουρκία επιδιώκουν να αναπτύξουν κοινές δράσεις.

Παραμένει άγνωστο αν στη συνάντηση συζητήθηκε ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου από την Τουρκία, ζήτημα που είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Τον Οκτώβριο του 2025 το Κόσοβο παρέλαβε τουρκικά ντρόουν και αντιαρματικούς πυραύλους, γεγονός που είχε οδηγήσει τον Βούτσιτς να μιλήσει για «νεοοθωμανική συμπεριφορά». Μετά τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, δήλωσε ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών επανήλθαν στο σωστό δρόμο».

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε, τέλος, ότι τον ερχόμενο Μάιο θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, με προγραμματισμένες στάσεις τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην επαρχία του Σαντάκ, στη νότια Σερβία, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Βόσνιοι-Μουσουλμάνοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Καβάλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβάλα: «Τρίγωνο σταθερότητας» Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο 5ο Θερινό Σχολείο

Από 24 έως 28 Αυγούστου στην Καβάλα πραγματοποιείται το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα γεωπολιτική, συμφιλίωση και σχέσεις καλής γειτονίας, εστιάζοντας σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Νέα Υόρκη: Θέλουμε καλές σχέσεις, δεν δεχόμαστε απειλές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομογενειακή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, τόνισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τη γεωπολιτική ενίσχυση και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας τη μείωση ανεργίας και διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ο Ερντογάν, από τη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, ζήτησε λύση για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό με διάλογο και διεθνές δίκαιο, ενώ κάλεσε για αναγνώριση της ΤΔΒΚ και τόνισε τον ρόλο της Τουρκίας στην ασφάλεια της Ευρώπης.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τομ Μπάρακ: Δυνατή χημεία Ερντογάν-Τραμπ, στρατηγική η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Άγκυρας για τις ΗΠΑ και τη στενή σχέση Τραμπ-Ερντογάν, επισημαίνοντας τη διαρκή επικοινωνία των δύο χωρών.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Φιντάν καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ για να σταματήσουν ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια πάνελ στη Νέα Υόρκη για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία ενισχύουν τη συνεργασία για ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται στενά για την ασφάλεια της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα πρότεινε στη Μόσχα τρόπους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.