ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ομπρέλα στη βροχή
Φώτο: Shutterstock

Κολομβία: 22 νεκροί από πλημμύρες σε 12 ημέρες, χιλιάδες σπίτια βυθισμένα

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 12 ημέρες από πλημμύρες στην Κολομβία. Στην Κόρδοβα και το Σούκρε μετρώνται 14 νεκροί και 9.000 πλημμυρισμένα νοικοκυριά.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε δώδεκα ημέρες λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στην Κολομβία, όπου χιλιάδες κατοικίες παραμένουν κάτω από τα νερά εξαιτίας των σφοδρών και ασυνήθιστων για την εποχή βροχοπτώσεων.

Στα διαμερίσματα της Κόρδοβας και του Σούκρε, οι αρχές ανακοίνωσαν 14 θανάτους και περίπου 9.000 πλημμυρισμένα νοικοκυριά. Η κατάσταση στις περιοχές αυτές χαρακτηρίζεται κρίσιμη, με τις τοπικές υποδομές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στην κυρίως κτηνοτροφική αυτή περιφέρεια, κάτοικοι προσπαθούν να διασώσουν τα υπάρχοντά τους χρησιμοποιώντας ταχύπλοα, αυτοσχέδια πλεούμενα και φορτηγά. Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, το νερό φθάνει σε ορισμένα σημεία μέχρι τη μέση των ανθρώπων.

«Χάσαμε τα πάντα, όλα τα πράγματά μας, όλες τις συσκευές του νοικοκυριού μας, και είμαστε πολύ ανήσυχοι επειδή δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», δηλώνει η 43χρονη Ένιντ Γκόμες. «Δεν έχουμε παρά τα ρούχα που φοράμε», προσθέτει από την Μοντερία, πρωτεύουσα της Κόρδοβας, όπου ο αριθμός των πληγέντων έχει φθάσει τις 150.000.

Οι κολομβιανές αρχές είχαν ανακοινώσει προχθές, Κυριακή, τουλάχιστον 13 νεκρούς μέσα στην περασμένη εβδομάδα σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (IDEAM), ένα ψυχρό μέτωπο που έφθασε στην κολομβιανή Καραϊβική από το βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου αύξησε τις βροχοπτώσεις κατά περισσότερο από 64% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον μέσο όρο. Το φαινόμενο αυτό, όπως υπογραμμίζει το Ινστιτούτο, εντάσσεται «στο πλαίσιο κλιματικής κρίσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενεργειακό σεμινάριο Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη Διάσκεψη για Ενεργειακή Μετάβαση: Το παράδειγμα της Ελλάδας

Ξεκινά στην Κολομβία η πρώτη διάσκεψη μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, με την υποστήριξη Ολλανδίας και 18 κρατών για τη σύναψη συνθήκης. Η ενεργειακή μετάβαση παραμένει πρόκληση εν μέσω πολέμων και γεωπολιτικής αστάθειας.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα άντεξε το καλοκαίρι του 2026 καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσιάζει τον απολογισμό των φετινών πυρκαγιών και συγκρίνει τα στοιχεία με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αναστέλλεται η χρήση ζιζανιοκτόνου στις καλλιέργειες κόκας

Κολομβιανός δικαστής ανέστειλε δοκιμαστικούς ψεκασμούς καλλιεργειών κόκας με το επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο γλυφοσινάτη-αμμωνίου, που είχαν δρομολογηθεί από τη νέα κυβέρνηση, επικαλούμενος κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
ξηρασία και λειψυδρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Αίτημα στην Κομισιόν για ευρωπαϊκή προστασία των γεωργικών εδαφών

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν ενισχυμένη στήριξη στα κράτη μέλη για την προστασία των γεωργικών εδαφών και την αποφυγή ερημοποίησης, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, με χρηματοδοτικά εργαλεία και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Αεροφωτογραφία ηλιοβασιλέματος πάνω από σύννεφα
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος 2026: Ενώνουμε δυνάμεις για δροσερό πλανήτη

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος επικεντρώνεται στην προστασία του όζοντος και τη μάχη κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, με αφορμή το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των καταστροφικών ουσιών για τη στιβάδα.