ΓΔ: 2385.63 1.41% Τζίρος: 336.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας με φόντο την ουκρανική σημαία.

Ζελένσκι: «Ανταλλαγή» ουκρανικών drones με πυραύλους και MiG-29 από Πολωνία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο εξετάζει ανταλλαγή drones με αντιαεροπορικούς πυραύλους και πολωνικά MiG-29. Ο Τουσκ προανήγγειλε πακέτο βοήθειας 200 εκατ. ζλότι και συνεργασία για τη διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων.

Το Κίεβο εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή δικών του drones με αντιαεροπορικούς πυραύλους και πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της διασύνδεσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας. Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τους τελευταίους μήνες, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία αυτή στρατηγικής σημασίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία προετοιμάζει νέο πακέτο βοήθειας ύψους 200 εκατ. ζλότι (περίπου 55,9 εκατ. δολάρια) για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως θωρακισμένα οχήματα.

Ο Τουσκ σημείωσε πως η Πολωνία είναι έτοιμη να παραχωρήσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο ίσως χρειαστεί εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας, ο οποίος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. 

Το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω με Πολωνούς αξιωματούχους και θα τεθεί ξανά επί τάπητος σε επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προτείνει βοήθεια στην Πολωνία για drones

Ο Ζελένσκι πρότεινε στην Πολωνία συνεργασία για την ανάπτυξη αντιdrone τεχνολογίας, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται λόγω εσωτερικών πιέσεων στη Βαρσοβία για το θέμα της Ουκρανίας.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Καμία συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς συμμετοχή της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Πολωνία πρέπει να μετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνίες χωρίς την Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις ανέτρεψαν 339 ουκρανικά drones σε 13 ώρες

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέσα σε 13 ώρες κατέστρεψε 339 ουκρανικά drones σε 13 περιφέρειες, ανάμεσά τους η Μόσχα, περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και κεντρικές και βορειοδυτικές ρωσικές περιφέρειες.
Σημαίες Πολωνίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα συνθήκη Πολωνίας-Ηνωμένου Βασιλείου με έμφαση στην άμυνα κατά της Ρωσίας

Η Πολωνία στοχεύει σε στενότερους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, με έμφαση στην άμυνα κατά της Ρωσίας. Οι δύο χώρες υπογράφουν σήμερα συνθήκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, λόγω αυξανόμενων απειλών σε όλη την Ευρώπη.
Σμήνος drones σε πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ολοκληρώνει συμβάσεις εξαγωγής drones αμυντικού τύπου

Η Ουκρανία ολοκληρώνει τις πρώτες εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, κυρίως drones, βάσει συμφωνιών με συμμάχους, ενώ το Κίεβο θα διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης, ανέφερε ο επικεφαλής άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νίκη»: Ερωτήματα για όρους Ουκρανίας στη χρήση θαλάσσιων drones

Η «Νίκη» ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει στα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Ουκρανία θέτει όρους στη χρήση των θαλάσσιων drones που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στην εθνική άμυνα.