ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη με φόντο την ουκρανική σημαία.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προτείνει βοήθεια στην Πολωνία για drones

Ο Ζελένσκι πρότεινε στην Πολωνία συνεργασία για την ανάπτυξη αντιdrone τεχνολογίας, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται λόγω εσωτερικών πιέσεων στη Βαρσοβία για το θέμα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία προτίθεται να στηρίξει την Πολωνία στην ανάπτυξη τεχνολογίας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία. Ο ίδιος και ο Πολωνός ομόλογός του, Κάρολ Ναβρότσκι, υπογράμμισαν τη σημασία της κοινής στάσης των δύο χωρών σε ζητήματα ασφάλειας.

Η Πολωνία παραμένει ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022. Ωστόσο, η αύξηση της εχθρότητας προς τους μετανάστες και η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων έχουν οδηγήσει σε εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η Ουκρανία προτείνει διαβουλεύσεις με την Πολωνία για την άμυνα απέναντι στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όπως σημείωσε, «γνωρίζουμε πώς να αμυνθούμε από κάθε τύπο ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των γειτόνων μας, εναντίον της Πολωνίας και άλλων εθνών».

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Κίεβο μπορεί να προσφέρει συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Προσκάλεσε μάλιστα τον Ναβρότσκι να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει τις δυνατότητες παραγωγής της χώρας στον αμυντικό τομέα.

Η ενίσχυση της άμυνας έναντι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για τα κράτη της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από περιστατικά όπως η εισβολή περίπου 20 μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο, αλλά και παρόμοια συμβάντα σε Ρουμανία, Δανία και Γερμανία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, είχε ανακοινώσει ότι Ουκρανοί στρατιώτες και μηχανικοί θα εκπαιδεύσουν Πολωνούς συναδέλφους τους σε κοινή ομάδα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Ναβρότσκι τόνισε ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι αποτυπώνει τη σύμπνοια Ουκρανίας και Πολωνίας στα θέματα ασφαλείας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Βαρσοβία θα μπορέσει να ολοκληρώσει ανταλλαγή μαχητικών αεροσκαφών Mig-29 με ουκρανική τεχνολογία κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Ανταλλαγή» ουκρανικών drones με πυραύλους και MiG-29 από Πολωνία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο εξετάζει ανταλλαγή drones με αντιαεροπορικούς πυραύλους και πολωνικά MiG-29. Ο Τουσκ προανήγγειλε πακέτο βοήθειας 200 εκατ. ζλότι και συνεργασία για τη διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές πυραυλικές και drone επιθέσεις σε Κίεβο, λίγο πριν την επέτειο

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Κίεβο από βαλλιστικούς πυραύλους και drones, δύο μέρες πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής. Επίθεση δέχθηκαν οικιστικές περιοχές και κρίσιμες υποδομές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΑ: Ουκρανικά drones χτύπησαν βιομηχανική ζώνη στην Ουντμουρτία

Ουκρανικά drones εκτέλεσαν επίθεση σε εγκατάσταση στην Ουντμουρτία, προκαλώντας ζημιές και τραυματισμούς, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Ο στόχος φέρεται να ήταν εργοστάσιο κατασκευής ρωσικών πυραύλων στη Βότκινσκ.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια μέσα στο 2024

Από την αρχή του έτους, ουκρανικά drones έπληξαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια, δήλωσε ο διοικητής των drone του Κιέβου. Συνολικά, 240 εγκαταστάσεις στη Ρωσία και τα κατεχόμενα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρόβντι.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι στο Μόναχο: «Νέα μέτρα» για ασφάλεια και συναντήσεις με ηγέτες ΕΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφάλειας και συναντήσεις για την αμυντική βιομηχανία. Τόνισε την ανάγκη για κοινή παραγωγή και συντονισμό. Θα επισκεφθεί επίσης ουκρανογερμανική εταιρεία drone.