ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
Πολίτες διαδηλώνουν, κρατώντας πλακάτ υπέρ της Γροιλανδίας, κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Greenland: Έντονη αντίδραση της δημάρχου Νούουκ για αμερικανική σημαία

Η δήμαρχος Νούουκ ζήτησε υπευθυνότητα από τα ΜΜΕ και τους δημιουργούς περιεχομένου, μετά το περιστατικό με γερμανό κωμικό που προσπάθησε να υψώσει αμερικανική σημαία σε πολιτιστικό κέντρο, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η δήμαρχος του Νούουκ κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης και τους δημιουργούς περιεχομένου να επιδείξουν υπευθυνότητα, μετά το περιστατικό με γερμανό κωμικό που προκάλεσε αντιδράσεις επιχειρώντας να υψώσει την αμερικανική σημαία σε πολιτιστικό κέντρο της πρωτεύουσας της Γροιλανδίας.

Την Τετάρτη, ο 41χρονος βαυαρός κωμικός Μάξι Σάφροτ εντοπίστηκε από δημοσιογράφους του AFP κοντά στο πολιτιστικό κέντρο του Νούουκ, ντυμένος με κοστούμι και κρατώντας μια αμερικανική σημαία. Προσπάθησε επανειλημμένα να στερεώσει τη σημαία, πριν βρεθεί αντιμέτωπος με οργισμένους περαστικούς.

Όταν ρωτήθηκε για την ταυτότητά του, ο Σάφροτ ισχυρίστηκε πως είναι αμερικανός αξιωματούχος και στη συνέχεια αποχώρησε από το σημείο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του AFP.

Μετά από καταγγελία στην αστυνομία, του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δήμαρχος Αβάρακ Όλσεν εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή της, σημειώνοντας ότι η πράξη αυτή «δεν είναι αστείο. Δεν είναι κωμικό. Είναι εξαιρετικά επιζήμιο». Τόνισε πως τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τους φόβους και αυξάνουν την αγωνία ενός ήδη ευάλωτου πληθυσμού, καλώντας για περισσότερη υπευθυνότητα από όσους παράγουν περιεχόμενο.

Ο Μάξι Σάφροτ είναι γνωστός στη Γερμανία για τη συμμετοχή του στο σατιρικό πρόγραμμα «Extra Drei» του καναλιού NDR. Το NDR, με δελτίο Τύπου που εστάλη σε γερμανικά και δανικά μέσα, εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.

Το θέμα της κυριότητας της Γροιλανδίας έχει απασχολήσει τη διεθνή επικαιρότητα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν το νησί, το οποίο αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης κατάληψης, αναφέροντας πως οι συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο Νταβός οδήγησαν σε ένα «πλαίσιο» μελλοντικής συμφωνίας για τη Γροιλανδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η δημοκρατία αντέχει την κριτική, όχι το ψέμα

Στο Athens Alitheia Forum, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και ενίσχυσης της ελευθερίας του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της αλήθειας είναι συλλογική ευθύνη.
Συνέδριο στο ΕΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Forum Athens Alitheia: Συζήτηση δημοσιογράφων για παραπληροφόρηση

Στο Athens Alitheia Forum, διακεκριμένοι δημοσιογράφοι τόνισαν τη σημασία της διασταύρωσης ειδήσεων, επισημαίνοντας πως η παραπληροφόρηση διαδίδεται εύκολα μέσω διαδικτύου και λίγοι ελέγχουν πια την ακρίβεια των ειδήσεων.
περίπτερο εφημερίδων Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Athens Alitheia Forum: Δημοσιογράφοι για την παραπληροφόρηση στα περιφερειακά ΜΜΕ

Στο Athens Alitheia Forum τονίστηκε πως τα περιφερειακά μέσα μπορούν να αποτελέσουν αντίβαρο στην παραπληροφόρηση, χάρη στην εγγύτητά τους με την τοπική κοινωνία, αλλά χρειάζονται στήριξη για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Πώς ενημερώνονται οι Έλληνες και τι πιστεύουν για τα fake news

Στο Athens Alitheia Forum παρουσιάστηκε έρευνα που δείχνει πως τα social media είναι πλέον κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης, αλλά η τηλεόραση παραμένει αξιόπιστη. Οι πολίτες βλέπουν το κράτος ως βασικό φορέα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.
Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών της Επανάστασης σε βάσεις ΗΠΑ σε Μπαχρέιν και Ιράκ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Μπαχρέιν και στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.