ΓΔ: 2295.23 0.50% Τζίρος: 161.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:43
Εκτόξευση δορυφόρου διαστημικό όχημα
Η στιγμή της εκτόξευσης δορυφόρου στο διάστημα κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

Η Ουκρανία ζητά βοήθεια από Μασκ και SpaceX για το θέμα των ρωσικών drone με Starlink

Η Ουκρανία συνεργάζεται με τη SpaceX για να αποτρέψει τη χρήση του Starlink από ρωσικά UAV, μετά τον εντοπισμό Starlinks σε ρωσικά drones. Ο υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τη SpaceX για την άμεση ανταπόκριση στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας βρίσκεται σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία δορυφόρων SpaceX, με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος χρήσης του δορυφορικού διαδικτυακού συστήματος Starlink από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μιχαήλ Φιόντοροφ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από αναφορές για εντοπισμό συσκευών Starlink σε ρωσικά UAV μεγάλης εμβέλειας εντός ουκρανικού εδάφους.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας εξέφρασε φόβους ότι η Ρωσία αξιοποιεί το Starlink, το οποίο είναι σχεδόν απρόσβλητο από παραδοσιακές παρεμβολές σήματος, για τον έλεγχο και την καθοδήγηση drones κατά ουκρανικών στόχων.

Ο Μιχαήλο Φιόντοροφ ανέφερε στην εφαρμογή Telegram ότι η SpaceX, με επικεφαλής την πρόεδρο Γκουίν Σότγουελ και τον Έλον Μασκ, αντέδρασε άμεσα και ξεκίνησε εργασίες για την επίλυση της κατάστασης.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις του νεοδιορισμένου συμβούλου Σερχιι Μπεσκρέστνοφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τελευταίες ημέρες έχουν παρουσιαστεί φωτογραφίες από τα συντρίμμια ρωσικών drones, όπως τα Shaheds, που φέρονται να είχαν πρόσβαση σε δορυφόρους Starlink.

Ο Μπεσκρέστνοφ τόνισε ότι έχουν καταγραφεί «εκατοντάδες» περιπτώσεις όπου ρωσικά drones με δυνατότητα πρόσβασης στο Starlink επιτέθηκαν σε ουκρανικούς στόχους.

Η Ουκρανία αξιοποιεί δεκάδες χιλιάδες συστήματα της υπηρεσίας Starlink για επικοινωνία και πλοήγηση drones στο πεδίο της μάχης, χάρη στη σταθερή σύνδεση και την αντοχή τους σε παρεμβολές σήματος από τον εχθρό.

Η SpaceX ενεργοποίησε την υπηρεσία Starlink στην Ουκρανία το 2022, μετά από αίτημα του Κιέβου λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι δεν παρέχει υπηρεσίες Starlink στη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος Υπ. Άμυνας Ουκρανίας δεσμεύεται για καινοτομίες στις ένοπλες δυνάμεις

Ο Μιχαΐλο Φεντόροφ διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, υποσχόμενος καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του στρατού σε κρίσιμο σημείο του πολέμου, με εμπειρία στη ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση drones.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν ισχύει ο ρωσικός ισχυρισμός για ουκρανικά πυρηνικά όπλα

Η Βρετανία διαψεύδει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η ίδια και η Γαλλία βοηθούν την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως πρόκειται για προσπάθεια του Πούτιν να αποπροσανατολίσει από τις πράξεις του στην Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο χαρακτηρίζει παράλογο τον ρωσικό ισχυρισμό για πυρηνικά

Η Ουκρανία απέρριψε ως «παράλογο» τον ρωσικό ισχυρισμό ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια Βρετανίας και Γαλλίας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ρωσικές «βόμβες παραπληροφόρησης».
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία BRICS
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ενισχύεται η φύλαξη κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Πούτιν διέταξε τη FSB να ενισχύσει την προστασία ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών λόγω ουκρανικών επιθέσεων με δυτική υποστήριξη, προειδοποιώντας πως οι εχθροί της Ρωσίας θα μετανοήσουν αν πιέσουν υπερβολικά τη Μόσχα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλλας ανησυχεί για το ασυμφωνία στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις

Η Κάγια Κάλλας χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την έλλειψη συμφωνίας στην ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν μονάδα άντλησης πετρελαίου στο Ταταρστάν

Ουκρανικά drone επιτέθηκαν σε μονάδα άντλησης πετρελαίου του αγωγού Druzhba στο Ταταρστάν, προκαλώντας πυρκαγιά. Η ενέργεια ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις με Ουγγαρία και Σλοβακία, που κατηγορούν το Κίεβο για απόπειρα αποκλεισμού ροής πετρελαίου.