ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουκρανικά άρματα μάχης

Ο νέος Υπ. Άμυνας Ουκρανίας δεσμεύεται για καινοτομίες στις ένοπλες δυνάμεις

Ο Μιχαΐλο Φεντόροφ διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, υποσχόμενος καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του στρατού σε κρίσιμο σημείο του πολέμου, με εμπειρία στη ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση drones.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μιχαΐλο Φεντόροφ ως νέο υπουργό Άμυνας, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο 34χρονος Φεντόροφ είχε προηγουμένως διατελέσει πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης.

Ο νέος υπουργός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνατοτήτων, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Ξεχώρισε για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στις δυνάμεις της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή, μέσω της ανάπτυξης τερματικών Starlink.

Επιπλέον, ο Φεντόροφ συνέβαλε στη δημιουργία μιας αποκαλούμενης «γραμμής drone», με στόχο την πρόκληση σημαντικών απωλειών στα ρωσικά στρατεύματα μέσω μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του ενώπιον των βουλευτών, ο Φεντόροφ τόνισε την ανάγκη για καινοτομίες και συνολικές αλλαγές στο οργανωτικό πλαίσιο του στρατού. Όπως δήλωσε, «σήμερα είναι αδύνατο να πολεμήσεις με νέες τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μια παλιά οργανωτική δομή».

Ο νέος υπουργός Άμυνας έθεσε ως προτεραιότητες τη μεταρρύθμιση του στρατού, τη βελτίωση της υποδομής στις γραμμές του μετώπου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καλλιέργεια κουλτούρας ηγεσίας και εμπιστοσύνης.

Η ανάληψη των καθηκόντων του Φεντόροφ γίνεται λίγες εβδομάδες μετά από σκάνδαλο διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα, το οποίο προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη για την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο διορισμός του εντάσσεται σε ευρύτερο ανασχηματισμό της ουκρανικής κυβέρνησης, με τον Ζελένσκι να τοποθετεί επίσης δημοφιλή επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών ως προσωπάρχη.

Ο Φεντόροφ σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα εστιάσουν στην ψηφιοποίηση του στρατού, την αύξηση της χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στην ευρύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «περισσότερα ρομπότ - λιγότερες απώλειες. Περισσότερη τεχνολογία - λιγότερα θύματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι και αρχιστράτηγος στο νοτιοανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μαζί με τον αρχιστράτηγο Μιχαήλο Ντραπάτι επισκέφθηκαν το μέτωπο Ολεξάντριβσκι, συζητώντας με τους διοικητές για την ενίσχυση της άμυνας, ύστερα από πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα έκκληση Ζελένσκι για αντιβαλλιστικά συστήματα από τους συμμάχους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε ξανά από τους συμμάχους να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, επισημαίνοντας πως η καθυστέρηση στην αποστολή τους κόστισε ζωές 17 πολιτών από ρωσική επίθεση τη νύχτα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος πρεσβευτής: «Η σκληρή πραγματικότητα» του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία κάλεσε τους Παναμέζους να σκεφτούν τις συνέπειες συμμετοχής στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά από πληροφορίες για στρατολόγηση πολιτών του Παναμά. Η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε τουλάχιστον 20 εμπλεκόμενους.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρή γυναίκα σε ουκρανική επίθεση σε λιμάνι της νοτιοδυτικής Ρωσίας

Αεροπορική επιδρομή των ουκρανικών δυνάμεων στην Ταγκανρόγκ είχε θύματα: μια γυναίκα σκοτώθηκε και ένας άνδρας τραυματίστηκε από συντρίμμια πυραύλων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ραστόφ. Συνεχίζεται η απειλή από drones στην περιοχή.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδρομές Ουκρανίας στη νότια Ρωσία: 2 νεκροί, 17 τραυματίες

Επιδρομές με ουκρανικά drone σε Ραστόφ και Μπιέλγκοροντ στη νοτιοδυτική Ρωσία άφησαν δύο νεκρούς και 17 τραυματίες. Ρωσικά πλήγματα πέρα από τα σύνορα προκάλεσαν έναν νεκρό και επτά τραυματίες σύμφωνα με τις αρχές.