ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
Φώτο: Shutterstock

Τραμπ στο Νταβός: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να υπερασπιστούν τη Γροιλανδία

Στο Νταβός, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι μόνο η αμερικανική ισχύς μπορεί να υπερασπιστεί τη Γροιλανδία και ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις για την απόκτησή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι μόνο η μεγάλη δύναμη της χώρας του μπορεί να υπερασπιστεί τη Γροιλανδία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός.

Παράλληλα, ανέφερε πως επιδιώκει άμεσες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Γροιλανδίας, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την κατάκτηση της Γροιλανδίας, αλλά υπογράμμισε το αίτημα των ΗΠΑ να αποκτήσουν την κυριότητα του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό δανική διοίκηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μόνο που ζητάμε είναι να αποκτήσουμε τη Γροιλανδία, τα δικαιώματα, τους τίτλους, και την ιδιοκτησία της».

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία για λογαριασμό της Δανίας και ότι έχουν πολεμήσει στο παρελθόν για τη χώρα. Επιπλέον, κατηγόρησε τη Δανία για «αχαριστία» και επέκρινε το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκομίσει οφέλη από τη συμμαχία. «Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν βάσεις στη Γροιλανδία για τη Δανία, εμείς πολεμήσαμε για τη Δανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, αναδεικνύοντας τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη: «Κάθε σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει την υποχρέωση να είναι σε θέση να υπερασπιστεί το έδαφός του. Και το γεγονός είναι ότι κανένα έθνος ή ομάδα εθνών δεν είναι ικανό να υπερασπιστεί τη Γροιλανδία εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε μια μεγάλη δύναμη, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί ο Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν πλοία στο Στενό του Χορμούζ. Παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να το κάνει χωρίς έγκριση Κογκρέσου.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έγκριση πωλήσεων όπλων 11 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη δεύτερη και μεγαλύτερη πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν επί Τραμπ, αξίας 11,1 δισ., που περιλαμβάνει πυραύλους HIMARS, οβιδοβόλα, drones και αντιαρματικούς πυραύλους, σύμφωνα με την Ταϊπέι.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν έχει αποφασιστεί αν θα σταλούν πύραυλοι Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η παράδοση πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία ακόμη συζητείται και η τελική απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ. Κάθε χώρα επιλέγει τι όπλα θα παραδώσει, τόνισε ο ίδιος.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ έτοιμος να λάβει τελική απόφαση για συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να λάβει την τελική του απόφαση για συμφωνία με το Ιράν, μετά από σύσκεψη στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, παρέθεσε τις προϋποθέσεις που θεωρεί αναγκαίες για τη συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε κατ’ αρχήν πλαίσιο

ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν σε πλαίσιο για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει ακόμη. Το Ιράν διαψεύδει οριστικοποίηση συμφωνίας, ενώ στο Λίβανο το Ισραήλ εντείνει τα πλήγματα κατά Χεζμπολά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν υπό όρους, αναμένει έγκριση Τραμπ, λέει το Axios

ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν σε πλαίσιο για παράταση της κατάπαυσης του πυρός και 60ήμερο μνημόνιο κατανόησης, υπό την έγκριση Τραμπ, σύμφωνα με το Axios. Η είδηση επηρέασε αρνητικά την τιμή του πετρελαίου, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση ως τώρα.