ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τρακτέρ σε αγρό

Γαλλία: Αναστολή εισαγωγών αγροτικών με 5 απαγορευμένες ουσίες για 1 έτος

Η Γαλλία αναστέλλει από αύριο τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί με 5 ουσίες απαγορευμένες στην ΕΕ, για έως ένα έτος, εν αναμονή απόφασης της Κομισιόν.

Η Γαλλία αναστέλλει από αύριο, Πέμπτη, την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί με ορισμένες ουσίες, οι οποίες είναι απαγορευμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση αυτή, που δημοσιεύθηκε στη γαλλική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα ισχύσει για μέγιστη διάρκεια ενός έτους, εν αναμονή κατάλληλων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι απαγορευμένες ουσίες περιλαμβάνουν μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, όπως νοτιοαμερικανικά αβοκάντο, μάνγκο και γκουάβα. 

Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τα υπάρχοντα αποθέματα μπορούν να διατεθούν στην αγορά για ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας, το μέτρο αφορά σε σημαντικό βαθμό τη Νότια Αμερική, λόγω του προφίλ των προϊόντων. 

Ωστόσο, το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν στοχεύει αποκλειστικά τη Νότια Αμερική αλλά κάθε χώρα που καλλιεργεί τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά με κάποια από τις πέντε απαγορευμένες ουσίες.

Για την εφαρμογή του μέτρου απαιτείται το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Η γαλλίδα υπουργός Γεωργίας, Ανί Ζενεβάρ, μεταβαίνει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα για ειδική σύνοδο με τους ευρωπαίους ομολόγους της, με θέματα τη Mercosur και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στη διάθεσή της δέκα ημέρες για να εξετάσει το μέτρο. Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ ανεξάρτητα από αυτή την περίοδο. 

Η Επιτροπή μπορεί είτε να μην αντιταχθεί και να διατηρηθεί το μέτρο, είτε να το επεκτείνει σε όλη την ΕΕ, είτε να το απορρίψει.

Το διάταγμα ζητά επίσης από τις επιχειρήσεις του διατροφικού τομέα να εφαρμόσουν ελέγχους, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα δεν περιέχουν τις απαγορευμένες ουσίες.

Οι πέντε ουσίες που απαγορεύονται είναι η mancozeb (χρησιμοποιείται σε αβοκάντο, μάνγκο, πιπεριές), το θειοφαινικό μεθύλιο (κυδώνια, εσπεριδοειδή, βρόμη), η glufosinate (πατάτες), η carbendazim και η benomyl (τομάτες, σπόροι σόγιας, σιτάρι).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από τη Γαλλία προστασία του δικαιώματος ειρηνικής διαδήλωσης

Η ΕΕ κάλεσε τη Γαλλία να διασφαλίσει το δικαίωμα ειρηνικής διαδήλωσης, καταδικάζοντας ως απαράδεκτες τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς. Τόνισε ότι ειρηνικοί διαδηλωτές δεν πρέπει να συγχέονται με όσους προκαλούν βία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η ΕΕ προστατεύει την αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό με Κίνα

Ο Μακρόν τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για περιορισμό στις εισαγωγές κινεζικών υβριδικών οχημάτων προστατεύει την ευρωπαϊκή αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις τρέχουσες εισαγωγές.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Έκκληση στην ΕΕ για ταχύτερη αποθήκευση φυσικού αερίου

Ο Μακρόν ζήτησε από την ΕΕ επιτάχυνση στην αποθήκευση φυσικού αερίου λόγω των υψηλών τιμών που οφείλονται στους πολέμους και το κλείσιμο του Ορμούζ. Η Γαλλία στηρίζει την ειρηνική επαναλειτουργία των Στενών και τη συνοδεία πλοίων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτροπή ΕΕ: Σύσταση για σταδιακή άρση ελέγχων σε 9 χώρες Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν για 9 χώρες, θεωρώντας ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις με σύγχρονους αστυνομικούς ελέγχους και νέα συστήματα διαχείρισης συνόρων.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ τήρηση της εμπορικής συμφωνίας στους δασμούς

Η ΕΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη συμφωνία για τους δασμούς μετά από νέες απειλές Τραμπ για αυξήσεις σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Ζητά επιστροφή στους συμφωνημένους όρους των δύο πλευρών, όπως διαπραγματεύτηκαν τον Ιούλιο 2025.