ΓΔ: 2520.39 0.10% Τζίρος: 276.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:35
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας

Κίνα: Αυστηρότεροι έλεγχοι στις εξαγωγές διπλής χρήσης προς Ιαπωνία

Η Κίνα αυξάνει τους ελέγχους στις εξαγωγές προς την Ιαπωνία για προϊόντα διπλής χρήσης, λόγω εντάσεων μετά από δηλώσεις της Ιαπωνίας για στρατιωτική εμπλοκή στην Ταϊβάν.

Η Κίνα προχωρά σε αυστηροποίηση των ελέγχων στις εξαγωγές προς την Ιαπωνία που ενδέχεται να έχουν διπλή χρήση, δηλαδή τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο βρίσκονται σε κλιμάκωση έντασης.

Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων ακολούθησε δηλώσεις της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, η οποία τον Οκτώβριο εξελέγη στην ηγεσία της χώρας και στις αρχές Νοεμβρίου άφησε να εννοηθεί ότι το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου τόνισε σε ανακοίνωση ότι «Ιάπωνες ηγέτες προέβησαν πρόσφατα σε λανθασμένες δηλώσεις στο θέμα της Ταϊβάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στο στενό της Ταϊβάν. Είναι μια κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Κίνα αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή όλων των προϊόντων διπλής χρήσης που προορίζονται για στρατιωτική χρήση από Ιάπωνες στρατιωτικούς χρήστες, καθώς και για κάθε άλλον τελικό χρήστη που συμβάλλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ιαπωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πετρελαϊκές αντλίες σε ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Το Πεκίνο ενισχύει την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθους

Η Κίνα δημιούργησε τρίτη ζώνη επίδειξης για πετρέλαιο από σχιστόλιθο, στο πεδίο Τζιγιάνγκ, επαρχία Σαντόνγκ, με παραγωγή άνω των 700.000 τόνων το 2025 και γεωλογικά αποθέματα 327 εκατ. τόνων, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας.
Χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Stago ενισχύει Έρευνα & Ανάπτυξη στην Κίνα για ιατρικό εξοπλισμό

Στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου Τιαντζίν, η γαλλική Stago συναρμολογεί αυτοματοποιημένους αναλυτές πήξης αίματος για διανομή στην Κίνα, ενώ έχει πλέον ξεπεράσει το στάδιο απλής παραγωγής και εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού.
Φωτοβολταϊκά πάνελ ηλιακής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Ενίσχυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 15ο Πενταετές (2026-2030)

Η Κίνα παρουσίασε σχέδιο για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 15ο Πενταετές Πρόγραμμα (2026-2030), στοχεύοντας σε ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση, με κατανάλωση που θα φτάσει τα 1,8 δισ. τόνους ισοδύναμου άνθρακα το 2030.
Εμπορικό πλοίο λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Σχέδιο αναβάθμισης λιμανιών εισόδου έως το 2029

Η Κίνα ανακοίνωσε πενταετές σχέδιο αναβάθμισης των λιμανιών εισόδου ως το 2030, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, τη διεθνή συνεργασία και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ενώ έως το 2035 θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τους.