ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λογότυπα social media

Γαλλία: Νομοσχέδιο για απαγόρευση social media για κάτω των 15 από το 2026

Η γαλλική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που προβλέπει απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών από 1/9/2026.

Η γαλλική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών από τη σχολική χρονιά του 2026.

 Το σχετικό κείμενο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμένεται να τεθεί σύντομα προς συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Βάσει του νομοσχεδίου, από την 1η Σεπτεμβρίου 2026, θα απαγορεύεται «η παροχή, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, υπηρεσίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών». 

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση σε ανησυχίες για τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης ψηφιακών οθονών από εφήβους.

Όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο, «πολυάριθμες μελέτες και εκθέσεις διαπιστώνουν τους διάφορους κινδύνους που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση των ψηφιακών οθονών από εφήβους», όπως η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, η κυβερνοπαρενόχληση και οι διαταραχές ύπνου.

Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου εντάσσεται στον νόμο για την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή οικονομία (LCEN) και αναθέτει στην Arcom, τη γαλλική ρυθμιστική αρχή για τη ραδιοτηλεοπτική και ψηφιακή επικοινωνία, την ευθύνη για την τήρηση της απαγόρευσης.

Το δεύτερο άρθρο επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων και στο λύκειο. Η απαγόρευση ισχύει ήδη από τον παιδικό σταθμό έως τις πρώτες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 2018, αν και η εφαρμογή της συχνά παρουσιάζει δυσκολίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση υπουργού στη Γαλλία λόγω νόμου για αμφιλεγόμενα παρασιτοκτόνα

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μονίκ Μπαρμπούτ παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για την έγκριση νομοσχεδίου που επιτρέπει προσωρινά δύο επικίνδυνα για τις μέλισσες παρασιτοκτόνα, ανακοινώνοντας το γεγονός μέσω Linkedin.
Λογότυπο της Meta
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απαγορεύει social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών

Η Γαλλική Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 15 την πρόσβαση σε social media, με στόχο την προστασία της υγείας τους. Ο Μακρόν το χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα». Το νομοσχέδιο προχωρά στη Γερουσία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Ισπανία στις 29-30 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φελίπε, για συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νέα πρόταση Μακρόν για απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών

Η γαλλική κυβέρνηση υποβάλλει νέο σχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 15, μετά το μπλοκάρισμα από το Συνταγματικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν, διαβεβαιώνοντας για τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαμαρτυρίες πυρόπληκτων κατά Λεκορνί - 100 εκατ. μέτρα

Έντονες αποδοκιμασίες δέχθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί από κατοίκους της Λε Πορζ, επειδή δεν συναντήθηκε μαζί τους κατά την επίσκεψή του στην πληγείσα από φωτιά περιοχή, με πλήθος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε προσωρινή χρηματοδότηση, αποφεύγοντας shutdown

Η Γερουσία των ΗΠΑ, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, ενέκρινε προσωρινό νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης ως τις 11 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας το shutdown λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές. Απομένει συμφωνία με τη Βουλή.