ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 21:13:55
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
Οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σε συναντηση διπλωματίας.

Τραμπ: Ισχυρές εγγυήσεις στην Ουκρανία αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας, εφόσον υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζοντας τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών. Οι συνομιλίες με Ζελένσκι βρίσκονται στην τελική φάση χωρίς προθεσμία λήξης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε την Ουκρανία ότι θα λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με τη ρωσική εισβολή.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: «Θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτές θα είναι ισχυρές. Και οι ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τραμπ σημείωσε ότι δεν έχει θέσει συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «Ξέρετε ποια είναι η δική μου προθεσμία; Να τερματίσω τον πόλεμο». Επισήμανε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση και πως τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζουν σοβαρά το ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο Τραμπ δήλωσε πεπεισμένος ότι και οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να επιτύχουν μια συμφωνία, ενώ μετά τη διμερή συνάντηση με τον Ζελένσκι, θα ακολουθήσει κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικοινωνήσει ξανά με τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία πριν από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, «Μόλις είχα μια καλή και πολύ παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας πριν από τη συνάντησή μου, σήμερα στις 13:00, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας».

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε με σύντομη ανακοίνωση την επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ. Παράλληλα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε το Κίεβο να λάβει «μια θαρραλέα απόφαση» αποσύροντας τα ουκρανικά στρατεύματα από το Ντονμπάς, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Ουσακόφ υπογράμμισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε «φιλικό κλίμα» και διήρκησε 1 ώρα και 15 λεπτά. Επισήμανε ακόμη πως Ουάσινγκτον και Μόσχα συμμερίζονται την άποψη ότι μια προσωρινή εκεχειρία, όπως προτείνουν η ΕΕ και η Ουκρανία, θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο την παράταση του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, γνωστοποίησε ότι έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Ουκρανίας και ΗΠΑ με Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη συνάντηση στη Φλόριντα, με τον τελικό κατάλογο των συμμετεχόντων να βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ για συζητήσεις με Πούτιν

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ και Ουκρανούς αξιωματούχους μετά από «παραγωγική» συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μόσχα

Ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για την Ουκρανία, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πούτιν την Τρίτη.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ρεαλιστικές οι προσδοκίες μου για τους Tomahawk

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως παραμένει ρεαλιστής για την παράδοση πυραύλων Tomahawk από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως η Ουάσινγκτον αποφεύγει ενέργειες που θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος για όλους από τους Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, κυρίως για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η Ρωσία ίσως απαντήσει με πυρηνικά λόγω της αδυναμίας διάκρισης των πυραύλων.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει απειλή για αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία κατά Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως αν δεν τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σκοπεύει να απειλήσει τον Πούτιν στέλνοντας πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ εξετάζει και την πώλησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες για τις ουκρανικές δυνάμεις.