ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας

Τραμπ: Ισχυρές εγγυήσεις στην Ουκρανία αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας, εφόσον υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζοντας τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών. Οι συνομιλίες με Ζελένσκι βρίσκονται στην τελική φάση χωρίς προθεσμία λήξης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε την Ουκρανία ότι θα λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με τη ρωσική εισβολή.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: «Θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτές θα είναι ισχυρές. Και οι ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τραμπ σημείωσε ότι δεν έχει θέσει συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «Ξέρετε ποια είναι η δική μου προθεσμία; Να τερματίσω τον πόλεμο». Επισήμανε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση και πως τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζουν σοβαρά το ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο Τραμπ δήλωσε πεπεισμένος ότι και οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να επιτύχουν μια συμφωνία, ενώ μετά τη διμερή συνάντηση με τον Ζελένσκι, θα ακολουθήσει κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικοινωνήσει ξανά με τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία πριν από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, «Μόλις είχα μια καλή και πολύ παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας πριν από τη συνάντησή μου, σήμερα στις 13:00, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας».

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε με σύντομη ανακοίνωση την επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ. Παράλληλα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε το Κίεβο να λάβει «μια θαρραλέα απόφαση» αποσύροντας τα ουκρανικά στρατεύματα από το Ντονμπάς, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Ουσακόφ υπογράμμισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε «φιλικό κλίμα» και διήρκησε 1 ώρα και 15 λεπτά. Επισήμανε ακόμη πως Ουάσινγκτον και Μόσχα συμμερίζονται την άποψη ότι μια προσωρινή εκεχειρία, όπως προτείνουν η ΕΕ και η Ουκρανία, θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο την παράταση του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, γνωστοποίησε ότι έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Ουκρανίας και ΗΠΑ με Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη συνάντηση στη Φλόριντα, με τον τελικό κατάλογο των συμμετεχόντων να βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στη Ρωσία και πώληση αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Ο Τραμπ υπέγραψε νέο νόμο που προβλέπει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, στοχεύοντας στον ενεργειακό τομέα. Ο νόμος φέρει το όνομα του εκλιπόντος γερουσιαστή Γκράχαμ, με την υποστήριξη του Ζελένσκι.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να φτιάξει Πάτριοτ πυραύλους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάσει πυραύλους Patriot, ενώ τόνισε πως τόσο Ρωσία όσο και Ουκρανία επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου. Το Patriot χαρακτηρίζεται ως αμυντικό όπλο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε ενίσχυση αντιαεροπορικών όπλων

Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε πως οι συμφωνίες για αντιαεροπορική άμυνα που έγιναν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, μετά τη ρωσική επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ για συζητήσεις με Πούτιν

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ και Ουκρανούς αξιωματούχους μετά από «παραγωγική» συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.