ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να φτιάξει Πάτριοτ πυραύλους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάσει πυραύλους Patriot, ενώ τόνισε πως τόσο Ρωσία όσο και Ουκρανία επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου. Το Patriot χαρακτηρίζεται ως αμυντικό όπλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάζει πυραύλους Patriot, τονίζοντας ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιθυμούν να δοθεί τέλος στον πόλεμο.

«Θα σας δώσουμε άδεια να κατασκευάσετε Patriot. Είναι τέλειο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορείτε να παραπονιέστε πως δεν σας δίνουμε αρκετούς», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί «ένα αμυντικό όπλο, το οποίο μου αρέσει περισσότερο σε σύγκριση με ένα επιθετικό όπλο».

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει το αμερικανικό σύστημα αναχαίτισης Patriot, το μοναδικό όπλο του ουκρανικού οπλοστασίου που μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους. Το θέμα αναμενόταν να τεθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους πυραύλους Patriot για να αυξήσουν την παραγωγή.

«Ασκούμε μεγάλη επιρροή στις εταιρείες, σε εκείνες τις εταιρείες που κατασκευάζουν τους Patriot», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε ενημερώσει ακόμη την εταιρεία γι' αυτό, αλλά όλα θα πάνε καλά. Είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστούν».

Η Lockheed Martin είναι ο κύριος ανάδοχος των πυραύλων αναχαίτισης που χρησιμοποιούνται στο σύστημα Patriot.

Αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία θα ήθελαν να δουν τον τερματισμό του, ωστόσο, όπως είπε, τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «δύσκολοι».

«Έχουμε διευθετήσει πολλούς πολέμους και αυτός είναι εκείνος που πίστευα πως ενδεχομένως θα ήταν ο ευκολότερος, όμως ο Πούτιν είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας και αυτός εδώ ο τύπος είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας», σημείωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Ζελένσκι, ο οποίος καθόταν δίπλα του.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει «ορισμένες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες» με τον Τραμπ και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος πως θα κάνετε τα πάντα για να σταματήσετε αυτόν τον πόλεμο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε ενίσχυση αντιαεροπορικών όπλων

Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε πως οι συμφωνίες για αντιαεροπορική άμυνα που έγιναν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, μετά τη ρωσική επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ρεαλιστικές οι προσδοκίες μου για τους Tomahawk

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως παραμένει ρεαλιστής για την παράδοση πυραύλων Tomahawk από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως η Ουάσινγκτον αποφεύγει ενέργειες που θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στη Ρωσία και πώληση αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Ο Τραμπ υπέγραψε νέο νόμο που προβλέπει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, στοχεύοντας στον ενεργειακό τομέα. Ο νόμος φέρει το όνομα του εκλιπόντος γερουσιαστή Γκράχαμ, με την υποστήριξη του Ζελένσκι.