ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Σομαλιλάνδης κυματίζει
Φωτογραφία: Η σημαία της Σομαλιλάνδης. Credit: Shutterstock

Σομαλοί τζιχαντιστές αντιδρούν στην ισραηλινή αναγνώριση της Σομαλιλάνδης

Οι Σεμπάμπ, που μάχονται τη σομαλική κυβέρνηση από το 2006, δηλώνουν ότι θα πολεμήσουν κάθε απόπειρα του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τη Σομαλιλάνδη.

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κέρας της Αφρικής μετά την επίσημη αναγνώριση της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας της Σομαλιλάνδης από την κυβέρνηση του Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και δρα κατά της σομαλικής κυβέρνησης από το 2006.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, Αλί Ντιρ, τόνισε ότι η οργάνωση «απορρίπτει τη φιλοδοξία των Ισραηλινών να διεκδικήσουν ή να εκμεταλλευτούν τμήματα των εδαφών μας». Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν θα αποδεχθούν τέτοιες ενέργειες και «θα το πολεμήσουμε, αν το επιτρέψει ο Θεός».

Ο Αλί Ντιρ χαρακτήρισε ακόμη «ταπείνωση ύψιστου βαθμού» τη στάση ορισμένων Σομαλών που «γιορτάζουν την αναγνώριση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου», επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ αποτελεί «τον μεγαλύτερο εχθρό της ισλαμικής κοινωνίας».

Η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους από το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σηματοδοτεί μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που προχωρά σε τέτοια κίνηση, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τη Σομαλία, το Τζιμπουτί, την Αίγυπτο και την Τουρκία, η οποία έκανε λόγο για «ξένη ανάμιξη».

Η Σομαλιλάνδη, με έκταση περίπου 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – αντίστοιχη με εκείνη της Ουρουγουάης – βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Σομαλίας. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν «κοινή και αμοιβαία διακήρυξη», όπως αναφέρει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Από το 1991, όταν και ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της μετά την πτώση του καθεστώτος του Σιάντ Μπάρε, η Σομαλιλάνδη λειτουργεί αυτόνομα με δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, επιτυγχάνοντας σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Σομαλία που δοκιμάζεται από πολιτικές κρίσεις και επιθέσεις των Σεμπάμπ.

Παρά το στρατηγικό σημείο της Σομαλιλάνδης στην είσοδο των στενών Μπαμπ ελ Μάντεμπ, μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως, η περιοχή παρέμενε μέχρι σήμερα σε πολιτική και οικονομική απομόνωση λόγω της έλλειψης διεθνούς αναγνώρισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Σομαλιλάνδης κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σομαλιλάνδη προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στις ΗΠΑ σε ορυκτά και βάσεις

Η Σομαλιλάνδη, μετά την αναγνώρισή της από το Ισραήλ, προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε ορυκτά και βάσεις για περαιτέρω διεθνή στήριξη. Παραμένει αυτόνομη και πιο σταθερή από τη Σομαλία από το 1991.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Σομαλίας στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης

Ο πρόεδρος της Σομαλίας επισκέπτεται αύριο την Τουρκία, με τη συνεργασία τους να ενισχύεται μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ. Θα συζητηθούν τρομοκρατία, εθνική ενότητα και περιφερειακές εξελίξεις.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Δύο άνδρες σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο άνδρες στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα, επειδή κινήθηκαν ύποπτα. Παρά την κατάπαυση πυρός, ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την ταχεία ανάκαμψη της Τεχεράνης

Έξι εβδομάδες μετά την εκεχειρία, το Ιράν αποκαθιστά γρήγορα μέρος της παραγωγής drones, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών που επικαλείται το CNN, διατηρώντας σημαντική απειλή για την περιοχή.
Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε ύψιστη επιφυλακή ο στρατός λόγω απειλών ΗΠΑ-Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή μετά από νέες απειλές ΗΠΑ-Ιράν, όπως δήλωσε ο αρχηγός Εγιάλ Ζαμίρ, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες εναντίον του Ιράν όσο χρειαστεί.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί απειλούν με επέκταση του πολέμου πέρα από τη Μέση Ανατολή

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν ότι αν υπάρξει νέα επίθεση ΗΠΑ ή Ισραήλ κατά του Ιράν, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή. Η κατάπαυση πυρός με τις ΗΠΑ ισχύει από 8 Απριλίου, μετά από μήνες έντασης.