Τουλάχιστον έξι στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και 28 τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά βάσης των ενόπλων δυνάμεων στην Κολομβία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, την ευθύνη για την επίθεση αποδίδεται στον ELN.
Ο Πέδρο Σάντσες καταδίκασε μέσω X την τρομοκρατική ενέργεια, δίνοντας νεότερο απολογισμό για την επίθεση που σημειώθηκε σε δήμο κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Με το περιστατικό αυτό, ο συνολικός αριθμός των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί από ενέργειες του ELN μέσα σε μία εβδομάδα ανέρχεται πλέον σε δέκα.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της οργάνωσης ανταρτών παραμένουν παγωμένες από τις αρχές του έτους. Η επίθεση είχε ως στόχο βάση πεζικού σε χωριό του νομού Σέσαρ, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Λουίς Εμίλιο Καρδόσο, επανέλαβε μέσω X ότι η ευθύνη ανήκει στον ELN, αναφέροντας πως μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά του στρατοπέδου του 14ου τάγματος πεζικού στον δήμο Αγουατσίκα.
Από την Κυριακή, στον ELN αποδίδονται τουλάχιστον 83 ενέργειες. Ο ELN, ή Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, ιδρύθηκε το 1964, εμπνευσμένος από τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και τη θεολογία της απελευθέρωσης. Διαθέτει περίπου 5.800 μέλη και δραστηριοποιείται σε πάνω από το 20% των δήμων της Κολομβίας, σύμφωνα με ειδικούς και την υπηρεσία πληροφοριών.
Η οργάνωση φέρεται να χρηματοδοτείται από διακίνηση ναρκωτικών, εκμετάλλευση μεταλλείων – κυρίως χρυσού – και απαγωγές για λύτρα. Την Κυριακή, είχε ανακοινώσει τριήμερο αποκλεισμό σε περιοχές υπό τον έλεγχό της όπου παράγονται κόκα και κοκαΐνη, επικαλούμενη «απειλές ιμπεριαλιστικής επέμβασης» του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει με χερσαίες επιχειρήσεις κατά εργαστηρίων ναρκωτικών στην Κολομβία.
Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, 146 στρατιωτικοί και αστυνομικοί σκοτώθηκαν από μέλη διαφόρων παράνομων ένοπλων οργανώσεων στην Κολομβία, αριθμός αυξημένος κατά 128% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Άμυνας.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τον ELN και άλλες ένοπλες οργανώσεις για τον τερματισμό της δράσης τους από το 2022, ωστόσο οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Ιανουάριο μετά από σειρά επιθέσεων της οργάνωσης κατά παρατάξεων διαφωνούντων των FARC, με πάνω από 100 νεκρούς σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Η Κολομβία βιώνει εμφύλιο πόλεμο επί έξι δεκαετίες, με τη συμμετοχή οργανώσεων ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου, καρτέλ ναρκωτικών και των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο απολογισμός ξεπερνά τους 220.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.