Τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης στην Κολομβία, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων την Πέμπτη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση του βορειοανατολικού νομού Σέσαρ αναφέρθηκε σε 32 τραυματίες.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Κολομβίας, Λουίς Εμίλιο Καρδόσο, απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση στον ELN μέσω σχετικής ανάρτησης στο X. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά του στρατοπέδου του 14ου τάγματος πεζικού στον δήμο Αγουατσίκα.
Ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) αποτελεί οργάνωση της άκρας αριστεράς που ιδρύθηκε το 1964, εμπνευσμένη από τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και τη θεολογία της απελευθέρωσης. Η οργάνωση αριθμεί περίπου 5.800 μέλη και δραστηριοποιείται σε πάνω από το 20% των δήμων της Κολομβίας, σύμφωνα με ειδικούς και την υπηρεσία πληροφοριών. Όπως και άλλες αντάρτικες οργανώσεις, φέρεται να χρηματοδοτείται από τη διακίνηση ναρκωτικών, την εκμετάλλευση μεταλλείων και απαγωγές για λύτρα.
Η Κολομβία βιώνει εμφύλιο πόλεμο εδώ και έξι δεκαετίες, με τη συμμετοχή οργανώσεων ανταρτών, ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου, καρτέλ ναρκωτικών και των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο απολογισμός ξεπερνά τους 220.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016 με τις πρώην FARC, η χώρα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση ασφαλείας των τελευταίων ετών.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τον ELN και άλλες ένοπλες οργανώσεις για τον τερματισμό της δράσης τους από το 2022. Ωστόσο, οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Ιανουάριο, μετά από σειρά επιθέσεων του ELN κατά παρατάξεων διαφωνούντων των FARC, με πάνω από 100 νεκρούς κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.