Η διακυβερνητική επιτροπή της Unesco αναγνώρισε επισήμως την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη διάκριση είχε απονεμηθεί σε μεμονωμένα εδέσματα από διάφορες χώρες, αλλά όχι σε ολόκληρη εθνική κουζίνα.
Η υποψηφιότητα προωθήθηκε από τα ιταλικά υπουργεία Γεωργίας και Πολιτισμού, με τη συνεργασία γαστρονομικών οργανισμών.
Όπως επισημαίνουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, "η ιταλική κουζίνα είναι ένα μοναδικό μωσαϊκό οικογενειακών, τοπικών, κοινωνικών παραδόσεων, χωρίς κάποια ιεραρχία που να προβλέπει λιγότερο και περισσότερο σημαντικά εδέσματα".