ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Μερτς: Ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία μετά τη στρατηγική των ΗΠΑ

Ο Φρίντριχ Μερτς κρίνει τη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ ως εν μέρει κατανοητή και εν μέρει απαράδεκτη, ζητώντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία και επιβεβαιώνοντας πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ για επίσκεψη στη Γερμανία.

Ως «εν μέρει κατανοητή και εν μέρει απαράδεκτη», αλλά αναμενόμενη, χαρακτήρισε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την αυτονομία τους στα ζητήματα ασφάλειας. Από τη Ρηνανία-Παλατινάτο, γενέτειρα του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μερτς γνωστοποίησε ότι έχει προσκαλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τόσο τη Γερμανία όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων του.

Σύμφωνα με τον κ. Μερτς, το έγγραφο της αμερικανικής στρατηγικής ασφαλείας αντανακλά δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ντ. Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Ο κ. Βανς είχε τότε επικρίνει την Ευρώπη για περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης και τον αποκλεισμό κομμάτων όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). 

Ο καγκελάριος τόνισε πως ορισμένες πτυχές της πολιτικής αυτής είναι κατανοητές, άλλες αναμενόμενες και κάποιες απαράδεκτες από ευρωπαϊκή σκοπιά. Επισήμανε πως «αν η δημοκρατία στην Ευρώπη χρειαζόταν διάσωση, θα μπορούσαμε να την υπερασπιστούμε μόνοι μας».

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι αισθάνεται «δικαιωμένος» στην άποψή του πως η Ευρώπη, και κατά συνέπεια η Γερμανία, οφείλει να απεξαρτηθεί περαιτέρω από τις ΗΠΑ στα ζητήματα ασφάλειας. 

Υπογράμμισε πως στις συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους τονίζει ότι το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» είναι θεμιτό, όμως το «Μόνη της η Αμερική» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. 

Όπως ανέφερε, η Αμερική χρειάζεται εταίρους και η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, σημείωσε, «τουλάχιστον η Γερμανία μπορεί να αποτελέσει συνεργάτη».

Παράλληλα, ο κ. Μερτς επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συχνά δείχνουν αδιαφορία για την τύχη της Ευρώπης. Ωστόσο, υπάρχει κοινός στόχος: η διατήρηση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν αυτήν την πορεία, θεωρώντας την προς το συμφέρον τους. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη τόσο ψυχικά όσο και πρακτικά για κάθε ενδεχόμενο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μερτς ανέφερε ότι μια πιθανή επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρηνανία-Παλατινάτο, γενέτειρα του προπάππου του, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2026.

 Διαβεβαίωσε ότι η πρόσκληση για επίσκεψη στο Βερολίνο παραμένει ανοιχτή και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεση να την πραγματοποιήσει το επόμενο έτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής επίσκεψης στην πατρίδα του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν συνδέεται η κριτική σε Τραμπ με την απόσυρση στρατευμάτων

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις του προς τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πως δεν θα εγκατασταθούν Tomahawk και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς είχε «καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ

Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε ότι είχε «καλή συνομιλία» με τον Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, της ειρήνης και τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Ελικόπτερο CH-47 Chinook
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο, μετά τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για σχόλια του Μερτς σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν. Η διαδικασία θα κρατήσει 6 έως 12 μήνες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: O Φρίντριχ Μερτς να κοιτάξει την διαλυμένη του χώρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, λέγοντας πως θα έπρεπε να επικεντρωθεί στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και λιγότερο στην ιρανική πυρηνική απειλή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξετάζει μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τη μείωση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γερμανία, μετά από διαφωνίες με τον Φρίντριχ Μερτς αναφορικά με σχόλια του γερμανού καγκελάριου για τον πόλεμο κατά του Ιράν.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιτίθεται δριμύτατα στον καγκελάριο Μερτς για το Ιράν

Σε ανάρτησή του, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο Μερτς ότι υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του και σχολιάζοντας αρνητικά την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας.