ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ 2019 στο Λονδίνο με συμμετοχή ηγετών κρατών-μελών στο κεντρικό τραπέζι συζητήσεων.

Αμείωτη η ένταση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου

Νέο επεισόδιο έντασης μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, με βρετανικό πολεμικό να αναχαιτίζει δύο ρωσικά πλοία στη Μάγχη. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για αυξημένη κατασκοπεία και παραβιάσεις στα χωρικά της ύδατα.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, καθώς σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, μετά την πρόσφατη παρουσία του ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου Γιαντάρ στα βόρεια της Σκωτίας κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα, δύο ακόμη ρωσικά πολεμικά πλοία, η κορβέτα Στόικι και το πλοίο ανεφοδιασμού Γέλνια, εντοπίστηκαν στη θάλασσα της Μάγχης.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, με το περιπολικό πλοίο Σέβερν να αναχαιτίζει τα ρωσικά πλοία και να τα οδηγεί ανοιχτά των ακτών της Βρετάνης στη Γαλλία. Εκεί, την παρακολούθηση τους ανέλαβε πλοίο του ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία χαρακτηρίζει το Γιαντάρ ως κατασκοπευτικό πλοίο και κατηγορεί τη Ρωσία για προσπάθεια χαρτογράφησης των υποθαλάσσιων καλωδίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πλήρωμα του πλοίου, την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να χρησιμοποίησε λέιζερ με σκοπό να διακόψει την παρακολούθηση από πιλότους της RAF, ενέργεια που ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη». Απευθυνόμενος στη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε: «Σας βλέπουμε. Ξέρουμε τι κάνετε. Είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, οι παραβιάσεις των βρετανικών χωρικών υδάτων από ρωσικά πλοία έχουν αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής τόσο για τις βρετανικές όσο και για τις νατοϊκές δυνάμεις στην περιοχή.

Παράλληλα, η ενισχυμένη δραστηριότητα των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων συμπίπτει με την επιβολή νέων κυρώσεων, την προηγούμενη εβδομάδα, στη ρωσική εταιρεία Media Land. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία, θεωρώντας την υπεύθυνη για σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε δυτικές εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Νέες σημαντικές κυρώσεις από τη Βρετανία κατά της Ρωσίας

Η Βρετανία επέβαλε νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, στοχεύοντας ειδικά ενέργεια και στρατό, με αφορμή την τετραετία από την εισβολή στην Ουκρανία. Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται και η κρατική Transneft.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Κυρώσεις στη ρωσική Transneft για τα 4 χρόνια πολέμου

Η Βρετανία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στοχεύοντας την Transneft και άλλους ρωσικούς στόχους, με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη του Πίτερ Μάντελσον στη Βρετανία

Ο Πίτερ Μάντελσον συνελήφθη στο Κάμπτεν ως ύποπτος για ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιο αξίωμα, σε υπόθεση σχετική με το σκάνδαλο Έπστιν. Ο Μάντελσον αρνείται τις κατηγορίες και ανακρίνεται από τη βρετανική αστυνομία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Δεν θα παραχωρήσουμε κανένα έδαφος για να υπάρξει ειρήνη

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών εν μέσω πολέμου, δήλωσε ότι μπορούν να διεξαχθούν μόνο εφόσον διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια της χώρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Λογότυπο Brain Regain
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Brain Regain: Ο επαναπατρισμός του δρ Κοντραφούρη τότε και τώρα

Ο δρ Γιαννού Κοντραφούρης επέστρεψε το 2003 στην Ελλάδα από το Λονδίνο, έπειτα από ώριμη σκέψη και χωρίς θεσμική στήριξη. Σήμερα, οι επιστροφές επιστημόνων διευκολύνονται από οργανωμένα προγράμματα και σύγχρονες δημόσιες πολιτικές.