ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ 2019 στο Λονδίνο με συμμετοχή ηγετών κρατών-μελών στο κεντρικό τραπέζι συζητήσεων.

Αμείωτη η ένταση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου

Νέο επεισόδιο έντασης μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, με βρετανικό πολεμικό να αναχαιτίζει δύο ρωσικά πλοία στη Μάγχη. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για αυξημένη κατασκοπεία και παραβιάσεις στα χωρικά της ύδατα.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, καθώς σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, μετά την πρόσφατη παρουσία του ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου Γιαντάρ στα βόρεια της Σκωτίας κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα, δύο ακόμη ρωσικά πολεμικά πλοία, η κορβέτα Στόικι και το πλοίο ανεφοδιασμού Γέλνια, εντοπίστηκαν στη θάλασσα της Μάγχης.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, με το περιπολικό πλοίο Σέβερν να αναχαιτίζει τα ρωσικά πλοία και να τα οδηγεί ανοιχτά των ακτών της Βρετάνης στη Γαλλία. Εκεί, την παρακολούθηση τους ανέλαβε πλοίο του ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία χαρακτηρίζει το Γιαντάρ ως κατασκοπευτικό πλοίο και κατηγορεί τη Ρωσία για προσπάθεια χαρτογράφησης των υποθαλάσσιων καλωδίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πλήρωμα του πλοίου, την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να χρησιμοποίησε λέιζερ με σκοπό να διακόψει την παρακολούθηση από πιλότους της RAF, ενέργεια που ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη». Απευθυνόμενος στη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε: «Σας βλέπουμε. Ξέρουμε τι κάνετε. Είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, οι παραβιάσεις των βρετανικών χωρικών υδάτων από ρωσικά πλοία έχουν αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής τόσο για τις βρετανικές όσο και για τις νατοϊκές δυνάμεις στην περιοχή.

Παράλληλα, η ενισχυμένη δραστηριότητα των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων συμπίπτει με την επιβολή νέων κυρώσεων, την προηγούμενη εβδομάδα, στη ρωσική εταιρεία Media Land. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία, θεωρώντας την υπεύθυνη για σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε δυτικές εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι ζητά ΝΑΤΟ για αντιαεροπορική άμυνα – ΟΗΕ κατά των πληγμάτων στο Κίεβο

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα ενισχυθεί με αντιαεροπορική άμυνα από τους δυτικούς συμμάχους της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, μετά από νέες ρωσικές επιθέσεις, ενώ ο ΟΗΕ καταδίκασε τα πλήγματα.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε δύο εφήβους για διπλό βιασμό

Δύο Βρετανοί έφηβοι καταδικάστηκαν σε τετράχρονη φυλάκιση από το Εφετείο του Λονδίνου για βιασμό, μετά από κατακραυγή για την αρχικά επιεική ποινή. Τα θύματα ήταν δύο κορίτσια 15 και 14 ετών, ενώ οι επιθέσεις έγιναν με απειλή μαχαιριού.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για συνεργασία στον τουρισμό

Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον τουρισμό, εστιάζοντας σε βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία, επενδύσεις, εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ζητούν από το ΝΑΤΟ αξιόπιστη πορεία προς το 5% πριν τη Σύνοδο

Ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ τόνισε πως όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες 5% του ΑΕΠ. Η πρόοδος θα αξιολογηθεί στην επικείμενη Σύνοδο στην Άγκυρα, με έμφαση στις επιχειρησιακές δυνατότητες.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για τον τουρισμό στο Λονδίνο

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν αύριο στο Λονδίνο ιστορικό μνημόνιο συνεργασίας στον τουρισμό, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις, και εκπαίδευση στον κλάδο.