ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας

Κίνα: Άνοδος 48,9% στην παραγωγή μπαταριών το διάστημα Ιαν-Σεπ 2025

Η βιομηχανική παραγωγή μπαταριών σημείωσε αύξηση 48,9% το 2025, φτάνοντας τις 786 GWh, λόγω της ανόδου των NEVs. Οι κινεζικές εξαγωγές ξεπέρασαν τις 129 GWh, ενώ η Κίνα ενίσχυσε τη διεθνή της πρωτοκαθεδρία.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο τομέας της βιομηχανικής παραγωγής μπαταριών κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2025, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 48,9% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 786 γιγαβατώρες (GWh). Η επέκταση της χρήσης οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας (NEVs) σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη "2025 World Power Battery Conference (WPBC)", στις 12 Νοεμβρίου.

Οι εξαγωγές μπαταριών από την Κίνα ξεπέρασαν τις 129 γιγαβατώρες την ίδια περίοδο, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 32,7%, όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Νοεμβρίου στην πόλη Ιμπίν της επαρχίας Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.

Σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή μπαταριών.

Σύμφωνα με αναφορά του Κέντρου Ανάπτυξης Βιομηχανικού Εξοπλισμού του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής, που δημοσιοποιήθηκε στη διάσκεψη, έξι κινεζικές εταιρείες συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες παγκοσμίως για το 2024. Οι εταιρείες αυτές κάλυψαν το 67,1% του συνολικού όγκου εγκατάστασης ηλεκτρικού φορτίου μπαταριών διεθνώς, ποσοστό που αυξήθηκε κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτόνομο αυτοκίνητο εσωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί επικεφαλής καλούν σε στενότερη συνεργασία με την Κίνα στη WNEVC

Στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Κίνα στα οχήματα νέας τεχνολογίας, μπαταρίες και τεχνητή νοημοσύνη, για ενίσχυση της καινοτομίας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.
Γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία προσελκύει κινεζικές επενδύσεις αλλά ζητά κοινούς κανόνες ΕΕ

Κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών επενδύουν στην Ισπανία, ενισχύοντας την τοπική απασχόληση και ζητώντας μεταφορά τεχνολογίας, ενώ η ΕΕ εξετάζει αυστηρότερα εμπορικά μέτρα για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα σχεδιάζει νομικά μέτρα για ανακύκλωση μπαταριών νέας τεχνολογίας

Το Υπουργείο Βιομηχανίας ζήτησε αυστηρό έλεγχο στην ανακύκλωση μπαταριών NEVs, με έμφαση σε έρευνες κατά παράνομων ενεργειών, καθώς αναμένεται ο όγκος των αποσυρόμενων μπαταριών να ξεπεράσει το 1 εκατ. τόνους έως το 2030.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αλλαγές στις φορολογικές επιστροφές εξαγωγών στην Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αλλάζει τις εκπτώσεις φόρου σε εξαγωγές φωτοβολταϊκών και προϊόντων μπαταριών, με σταδιακή κατάργησή τους έως το 2027, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Κρατικής Υπηρεσίας Φορολογίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέο βήμα στο μέλλον και θωράκιση απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τη μεγαλύτερη αυτόνομη μονάδα μπαταριών στην Ελλάδα, στις Νέες Καρυές Λάρισας, επισημαίνοντας τον στόχο για φθηνότερο ρεύμα και αποσύνδεση της τιμής από το φυσικό αέριο ως το 2030.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν το μεγαλύτερο data center ΤΝ της Ρωσίας

Ουκρανικά drone επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων της Ρωσίας, ιδιοκτησίας της Sberbank, στοχεύοντας τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Μόσχας. Η Sberbank διαβεβαιώνει ότι τα συστήματά της λειτουργούν κανονικά.