ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
Τοίχος με αφίσες ομήρων από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ ταυτοποίησε τη σορό Ισραηλινού ομήρου που παραδόθηκε

Οι αρχές του Ισραήλ ταυτοποίησαν τη σορό του 75χρονου ομήρου Ελιάχου Μαργκαλίτ, που παραδόθηκε από τη Χαμάς. Η οργάνωση πρέπει να παραδώσει ακόμη 18 σορούς Ισραηλινών σύμφωνα με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν την ταυτοποίηση της σορού του ομήρου Ελιάχου Μαργκαλίτ, η οποία παραδόθηκε την Παρασκευή από τη Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η οικογένεια του ομήρου ενημερώθηκε για την επιστροφή των λειψάνων του στο Ισραήλ.

Ο Ελιάχου Μαργκαλίτ, 75 ετών, έχασε τη ζωή του στο κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, και η σορός του μεταφέρθηκε στη Γάζα. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι το Ισραήλ δεν θα κάνει "συμβιβασμούς" και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων.

Η παράδοση της σορού πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού. Βάσει της συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου, η Χαμάς όφειλε να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, νεκρούς και ζωντανούς, έως τις 13 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί δέκα σοροί από τις 28 που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Προκλήσεις στην ανάκτηση των σορών

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι "σέβεται τις δεσμεύσεις της" και εργάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής κρατουμένων. Ωστόσο, τονίζει ότι το ζήτημα των σορών είναι περίπλοκο, καθώς αρκετές βρίσκονται θαμμένες σε τούνελ που έχουν καταστραφεί ή κάτω από ερείπια κτιρίων.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την καθυστέρηση αυτή ως παραβίαση της συμφωνίας. Από την πλευρά της, η Χαμάς καταγγέλλει "πολλές παραβιάσεις" και αναφέρει 28 νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα μετά τις 10 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επιχειρήσεις κατά "πολλών τρομοκρατών" στην περιοχή της Χαν Γιούνις. Για την αναζήτηση των σορών, ομάδα 81 μελών της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (Afad) βρίσκεται στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, έτοιμη να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στα συντρίμμια.

Η Πολιτική Προστασία της Γάζας ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της εκεχειρίας έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 280 πτώματα κάτω από τα συντρίμμια, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 10.000 σοροί παραμένουν θαμμένες στα ερείπια.

Πρόσβαση και ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Η πρόσβαση στη Γάζα παραμένει περιορισμένη, με το Ισραήλ να ελέγχει όλα τα σημεία εισόδου. Η συμφωνία προβλέπει την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος Ράφα, κρίσιμης σημασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο υπεύθυνος συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, επισκέφθηκε αρτοποιείο στη Γάζα που πλέον έχει πρόσβαση σε καύσιμα και αλεύρι, επιτρέποντας την παραγωγή έως 300.000 ψωμιών ημερησίως. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ τόνισε ότι "θα χρειαστεί χρόνος" για να βελτιωθεί η κατάσταση, ζητώντας την επαναλειτουργία όλων των συνοριακών περασμάτων για την απρόσκοπτη ροή τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εξάρθρωση δικτύου κατασκοπείας ΗΠΑ και Ισραήλ ανακοινώνουν οι αρχές

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε δίκτυο κατασκοπείας που φέρεται να καθοδηγούσαν η Ισραήλ και οι ΗΠΑ, μέσω επιχείρησης σε πολλές επαρχίες. Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες για συλλήψεις ή τοποθεσίες.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κνεσέτ εγκρίνει σε πρώτη ανάγνωση τη θανατική ποινή για τρομοκράτες

Η Κνέσετ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που προβλέπει τη θανατική ποινή για τρομοκρατικές επιθέσεις, στοχεύοντας ιδιαίτερα Παλαιστίνιους δράστες. Υπερψήφισαν 39, κατά 16, υπό πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεκαπέντε νεκροί της Χεζμπολάχ σε επιδρομές στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έχει εξοντώσει 15 μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ η αεροπορία πραγματοποίησε πληθώρα επιδρομών σε θέσεις της οργάνωσης στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινό πλήγμα στο Νότιο Λίβανο: Ένας νεκρός, λέει το Υπουργείο Υγείας

Ισραηλινό πλήγμα σε αυτοκίνητο στη νότια Λιβανέζικη Μπαϊσαριγέ στοίχισε τη ζωή ενός άνδρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στην περιοχή μετά και τον θάνατο πέντε ατόμων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.