ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί
Σφυρί δικαστηρίου με φόντο τη ρωσική σημαία, σύμβολο δικαιοσύνης στη Ρωσία.

Ρωσία: Ποινές έως 21 έτη σε 15 μέλη του ουκρανικού Τάγματος Αϊντάρ

Ρωσικό στρατοδικείο στη Ροστόφ καταδίκασε 15 μέλη του ουκρανικού Τάγματος Αϊντάρ σε κάθειρξη 15–21 ετών. Οι κατηγορίες αφορούσαν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Δεκαπέντε μέλη της ουκρανικής πολιτοφυλακής Τάγμα Αϊντάρ καταδικάστηκαν από ρωσικό στρατοδικείο σε ποινές κάθειρξης από 15 έως 21 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας. Οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας.

Τα μέλη του Τάγματος Αϊντάρ είχαν συλληφθεί το 2022. Η δίκη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών σε στρατοδικείο στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από την ουκρανική πλευρά για τις ετυμηγορίες. Στο παρελθόν, ο Ουκρανός διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «επαίσχυντη».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ρωσική Memorial, υποστηρίζουν ότι η δίωξη των ανδρών παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου. Από την πλευρά της, η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση βασίστηκε σε δραστηριότητες που φέρονται να έλαβαν χώρα οκτώ χρόνια πριν την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022.

Οι άνδρες δεν αντιμετώπισαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Το Τάγμα Αϊντάρ ήταν ένα από τα πολλά εθελοντικά τάγματα που δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία μετά το 2014, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία οργανώσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Αργότερα, οι μονάδες αυτές ενσωματώθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι κατηγορίες κατά των Ουκρανών αφορούν την περίοδο από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φέρονται ότι συμμετείχαν σε απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση και διέπραξαν ενέργειες με στόχο «τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο Mash, δικηγόρος των κατηγορουμένων ανέφερε ότι δύο από τους κατηγορούμενους ομολόγησαν την ενοχή τους, ενώ οι υπόλοιποι 13 προτίθενται να ασκήσουν έφεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κούβας πόρτα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κούβα αρνείται ότι εμπλέκεται στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Κούβα απορρίπτει κατηγορηματικά τις φήμες για αποστολή στρατιωτικών στην Ουκρανία και διαψεύδει τις κατηγορίες των ΗΠΑ περί εμπλοκής της στη σύγκρουση. 26 άτομα καταδικάστηκαν για μισθοφορική δράση.
Ουκρανικό drone Geran-2
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Rosneft στο Τουάπσε

Ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να έπληξαν με drones τερματικό σταθμό πετρελαίου της Rosneft στο Τουάπσε στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε δεξαμενόπλοιο, εγκαταστάσεις φορτώσης και γειτονικά κτίρια, σύμφωνα με το SBU.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω των απαιτήσεων της Ρωσίας για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times, μετά από έντονη συνομιλία των ΥΠΕΞ. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Reuters.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω ακραίων ρωσικών απαιτήσεων για Ουκρανία

ΗΠΑ ακύρωσαν συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων για την Ουκρανία, σύμφωνα με Financial Times. Η απόφαση ακολούθησε έντονη τηλεφωνική συνομιλία υπουργών. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.