ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ερείπια στη Γάζα
Αεροφωτογραφία που απεικονίζει σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Γάζα: Η συμφωνία προβλέπει άμεση απελευθέρωση 20 ζωντανών ομήρων

Η πρώτη φάση της συμφωνίας για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα προβλέπει την απελευθέρωση 20 ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα 2.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μέσα σε 72 ώρες από την επίσημη υπογραφή.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται κοντά στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, η πρώτη φάση της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνει την απελευθέρωση των 20 εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων από τη Χαμάς.

Σε αντάλλαγμα, προβλέπεται η αποφυλάκιση σχεδόν 2.000 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές αρχές. Η ανταλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί επίσημα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ειδικότερα, οι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 250 Παλαιστινίων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, καθώς και άλλων 1.700 ατόμων που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Η ΕΕ εξετάζει εκπαίδευση 3.000 Παλαιστινίων αστυνομικών για Γάζα

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα εξετάσουν πρόταση για εκπαίδευση 3.000 Παλαιστινίων αστυνομικών, που θα αναπτυχθούν στη Γάζα. Η πρόταση συνδέεται με το σχέδιο 20 σημείων για τη Γάζα, ενώ η πρόοδος της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς παραμένει αβέβαιη.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Το Νάσερ παρέλαβε σορούς 15 Παλαιστινίων, επιβεβαιώνει το νοσοκομείο

Το νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα παρέλαβε 15 σορούς Παλαιστινίων κρατουμένων, στο πλαίσιο της 13ης ανταλλαγής μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, φτάνοντας συνολικά τους 330 νεκρούς που παραδόθηκαν από το Ισραήλ.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Πιέσεις ΗΠΑ στο ΣΑ ΟΗΕ για στήριξη σχεδίου Τραμπ

Η Ουάσιγκτον κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο Μπάιντεν για τη Γάζα, επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι αν δεν υπάρξει ενότητα και συμφωνία.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Παραλαβή λειψάνων φερόμενου ομήρου από τη Γάζα

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε φέρετρο με λείψανα φερόμενου ομήρου της Χαμάς στον ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Τα λείψανα θα ταυτοποιηθούν στο Τελ Αβίβ, καθώς εκκρεμεί η επιστροφή τεσσάρων ομήρων μετά τη συμφωνία εκεχειρίας.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Αισιοδοξία για έγκριση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στη Γάζα

Ο Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ΣΑ του ΟΗΕ θα εγκρίνει σύντομα σχέδιο για διεθνή δύναμη στη Γάζα, μετά τις προόδους που καταγράφηκαν στη σύνοδο των G7 στον Καναδά.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Ισραηλινοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους λόγω «απειλής»

Δύο Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών κοντά στη Χαν Γιούνις, στη διάρκεια της εκεχειρίας στη Γάζα, όταν πλησίασαν στρατιώτες σε περιοχή που θεωρείται απαγορευμένη από τον ισραηλινό στρατό.