ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ισραηλινοί στρατιώτες έρημος
Ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν σε άσκηση σε έρημο, με φόντο ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός ανέκοψε σκάφη νέου στόλου προς τη Γάζα

Ισραηλινές δυνάμεις ανέκοψαν νωρίς το πρωί διεθνή στολίσκο με προορισμό τη Γάζα. Τουλάχιστον τρία σκάφη συνελήφθησαν 220 χλμ. ανοιχτά και ένα τέταρτο δέχθηκε επίθεση. Οι επιβάτες αναμένεται να απελαθούν άμεσα.

Σκάφη του νέου διεθνούς στόλου με προορισμό τη Γάζα αναχαιτίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στα ανοικτά του παλαιστινιακού θύλακα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και της συμμαχίας Global Sumud Flotilla, που συντονίζει την πρωτοβουλία.

Η συμμαχία ανέφερε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι τουλάχιστον τρία σκάφη, το Gaza Sunbirds, το Alaa Al Najjar και το Anas Al-Sharif, αναχαιτίστηκαν «220 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Γάζας», ενώ ένα τέταρτο πλοίο, το Conscience, δέχθηκε επίθεση από ελικόπτερο. Το συγκεκριμένο σκάφος μετέφερε, σύμφωνα με τους οργανωτές, πάνω από 90 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και γιατροί.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε μέσω X τη «μάταιη προσπάθεια» του στόλου να «παρεισφρήσει σε εμπόλεμη περιοχή», επισημαίνοντας ότι «τα σκάφη και οι επιβάτες μεταφέρονται σε ισραηλινό λιμάνι» και «αναμένεται να απελαθούν άμεσα».

Η Global Sumud Flotilla υπογράμμισε ότι τα πλοία μετέφεραν φαρμακευτικό και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συνολικής αξίας 110.000 δολαρίων, με προορισμό τα νοσοκομεία της Γάζας που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Πολλοί ακτιβιστές που συμμετείχαν σε προηγούμενη αποστολή προς τη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους και η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, απελάθηκαν τη Δευτέρα από το Ισραήλ, καταγγέλλοντας κακομεταχείριση από τις αρχές.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν θύλακα που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον πόλεμο, ο οποίος διαρκεί πλέον τρία χρόνια. Συνολικά, στη δράση συμμετείχαν περίπου πενήντα σκάφη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έδωσε εντολή επίθεσης με drones σε πλοία του Global Sumud

Ο Νετανιάχου ενέκρινε στρατιωτικές ενέργειες κατά δύο πλοίων του στολίσκου Global Sumud Flotilla, σύμφωνα με το CBS News. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τα πλοία με drones κοντά στην Τυνησία τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας πυρκαγιά.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα ενώ η Χαμάς εξετάζει το σχέδιο Τραμπ

Η Χαμάς συνεχίζει για τρίτη μέρα την αξιολόγηση του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, ενώ άλλα παλαιστινιακά κινήματα το απορρίπτουν και το Ισραήλ βομβαρδίζει ξανά. Η οργάνωση δηλώνει πως θα απαντήσει με γνώμονα τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.
Μαχμούντ Αμπάς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Αμπάς: Θέλουμε Παλαιστινιακό και Ισραηλινό κράτος να συνυπάρξουν

Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στη «Le Figaro» ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να συνυπάρξουν ειρηνικά και πως η λύση απαιτεί ισχυρή ισραηλινή ηγεσία και διεθνή στήριξη. Τόνισε τον ρόλο της Γαλλίας και τη σημασία διεθνούς εποπτείας στη Γάζα.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις συνεχείς παραβιάσεις στη Γάζα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία ειρήνης, μιλώντας στη σύνοδο για την κοινωνική ανάπτυξη στην Ντόχα.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς παραδίδει απόψε τις σορούς 3 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα

Η Χαμάς θα παραδώσει απόψε στις 8 τις σορούς τριών Ισραηλινών ομήρων, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής σορών με το Ισραήλ. Οι σοροί βρέθηκαν σε σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.