Η νήσος Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία κατέγραψε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο στην ιστορία της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA). Το φετινό καλοκαίρι συνοδεύτηκε από ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Οκινάουα τον Σεπτέμβριο ήταν οι υψηλότερες από το 1946, όταν ξεκίνησε η τήρηση αρχείων, όπως επισημαίνει η JMA.
Παρόμοια ακραία φαινόμενα ζέστης καταγράφηκαν φέτος και σε άλλες περιοχές, όπως η Ασία-Ειρηνικός, η Κεντρική Ασία, η Ευρώπη και η Ισημερινή Αφρική. Η αυξημένη συχνότητα και ένταση των κυμάτων καύσωνα αποδίδεται στη ραγδαία υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή και ασιατική ήπειρο.
Η μέση θερμοκρασία στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ήταν 2,36°C υψηλότερη από τον μέσο όρο, καθιστώντας το φετινό καλοκαίρι το θερμότερο από την έναρξη των καταγραφών το 1898. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό καλοκαίρι με ρεκόρ θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της JMA.
Για πρώτη φορά, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν αυτό το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Πυρκαγιών και Καταστροφών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα κύματα καύσωνα εντείνονται και γίνονται συχνότερα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, οι περίφημες κερασιές της Ιαπωνίας εμφανίζουν πλέον πρόωρη άνθηση την άνοιξη ή ακόμα και ελλιπή ανθοφορία, καθώς οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες δεν είναι πλέον αρκετά ψυχροί για να ευνοήσουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους.