ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ιαπωνικός κήπος φθινοπώρου
Ηρεμία σε ιαπωνικό κήπο με φθινοπωρινά χρώματα και αντανάκλαση στη λίμνη.

Οκινάουα: Ο πιο θερμός Σεπτέμβριος στην ιστορία της νήσου

Η Οκινάουα κατέγραψε τον θερμότερο Σεπτέμβριο από το 1946, σύμφωνα με τη JMA, εν μέσω ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ιαπωνία και άλλες περιοχές της Ασίας, αποτέλεσμα της ταχύτατης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η νήσος Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία κατέγραψε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο στην ιστορία της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA). Το φετινό καλοκαίρι συνοδεύτηκε από ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Οκινάουα τον Σεπτέμβριο ήταν οι υψηλότερες από το 1946, όταν ξεκίνησε η τήρηση αρχείων, όπως επισημαίνει η JMA.

Παρόμοια ακραία φαινόμενα ζέστης καταγράφηκαν φέτος και σε άλλες περιοχές, όπως η Ασία-Ειρηνικός, η Κεντρική Ασία, η Ευρώπη και η Ισημερινή Αφρική. Η αυξημένη συχνότητα και ένταση των κυμάτων καύσωνα αποδίδεται στη ραγδαία υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή και ασιατική ήπειρο.

Η μέση θερμοκρασία στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ήταν 2,36°C υψηλότερη από τον μέσο όρο, καθιστώντας το φετινό καλοκαίρι το θερμότερο από την έναρξη των καταγραφών το 1898. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό καλοκαίρι με ρεκόρ θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της JMA.

Για πρώτη φορά, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν αυτό το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Πυρκαγιών και Καταστροφών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα κύματα καύσωνα εντείνονται και γίνονται συχνότερα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, οι περίφημες κερασιές της Ιαπωνίας εμφανίζουν πλέον πρόωρη άνθηση την άνοιξη ή ακόμα και ελλιπή ανθοφορία, καθώς οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες δεν είναι πλέον αρκετά ψυχροί για να ευνοήσουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ θανάτωσης αρκούδων στην Ιαπωνία με πάνω από 14.000 περιστατικά

Πάνω από 14.000 αρκούδες σκοτώθηκαν στην Ιαπωνία κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, αριθμός ρεκόρ λόγω αύξησης των επιθέσεων σε ανθρώπους. Ο αριθμός είναι σχεδόν τριπλάσιος από πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος όρος στην Ιαπωνία για ημέρες καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40°C

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υιοθέτησε τον όρο «αφόρητα ζεστές ημέρες» για θερμοκρασίες 40°C και άνω, ώστε να ενημερώνει καλύτερα το κοινό, καθώς τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Πολίτες προσφεύγουν κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Εκατοντάδες πολίτες στην Ιαπωνία κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ανεπαρκή δράση για την κλιματική αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τα εισοδήματα και το περιβάλλον.
Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.