ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Φρανσουά Μπαϊρού πορτρέτο
Φωτογραφία Shutterstock

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού μετά την απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης

Ο Φρανσουά Μπαϊρού υπέβαλε παραίτηση μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του στην Εθνοσυνέλευση. Ο Μακρόν αναζητεί πλέον νέο πρωθυπουργό σε συνθήκες πολιτικής κρίσης.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά την αποτυχία της κυβέρνησής του να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Την προηγούμενη νύχτα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι «θα διορίσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες», αντιμετωπίζοντας την αναταραχή που προκάλεσε η κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού, η οποία δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη στήριξη από τους βουλευτές.

Με κυβερνητική θητεία που διήρκεσε μόλις εννέα μήνες, το εκτελεστικό σχήμα του Μπαϊρού συγκέντρωσε 194 ψήφους υπέρ και 364 κατά στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση. 

Η εξέλιξη αυτή ωθεί τη Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση του πέμπτου πρωθυπουργού μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πολιτική κρίση, αναμένεται άμεσα ανακοίνωση νέου πρωθυπουργού

Η Γαλλία κινδυνεύει με πολιτική κρίση, μετά τις σκληρές δηλώσεις της αριστεράς, ότι δεν στηρίζουν κυβέρνηση χωρίς δικό τους πρωθυπουργό. Ο Μακρόν θα ανακοινώσει νέο πρωθυπουργό στις 9 το βράδυ, χωρίς να ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Οι Σοσιαλιστές δεν αποκλείουν ψήφο κατά της κυβέρνησης

Ο Ολιβιέ Φορ δήλωσε ότι ο Μακρόν δεν είναι έτοιμος να επιλέξει αριστερό πρωθυπουργό και δεν διασφαλίζει πως το κόμμα του θα στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση. Αν πέσει η κυβέρνηση, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και κέρδους της ακροδεξιάς.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Νέος πρωθυπουργός στη Γαλλία εντός 48 ωρών

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό εντός 48 ωρών, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ευχαριστώντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί για την προσφορά του τα τελευταία δύο 24ωρα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λεκορνί: Υπάρχει πλειοψηφία κατά των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί εκτίμησε πως υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και πως εντός 48 ωρών θα υπάρξει νέος πρωθυπουργός, παρά τις διαφορές στα κόμματα για τον προϋπολογισμό.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τον Σεμπαστιάν Λεκορνί διόρισε νέο πρωθυπουργό ο πρόεδρος Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον Σεμπαστιάν Λεκορνί νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, στη θέση του Φρανσουά Μπαϊρού. Ο Λεκορνί αναλαμβάνει με βασικό στοίχημα την έγκριση του προϋπολογισμού από ένα κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία.