ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Συνoριοφύλακας ΗΠΑ
Φωτο: Shutterstock

Παραμένει ανοικτό το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» εν αναμονή της απόφασης

Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το κέντρο κράτησης μεταναστών, γνωστό ως «Αλκατράζ με αλιγάτορες», θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να αποφασίσει το εφετείο.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε χθες Πέμπτη ότι το κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στη Φλόριντα που έχει γίνει πλέον γνωστό με την ονομασία «Αλκατράζ με αλιγάτορες» μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία εν αναμονή της ετυμηγορίας εφετείου για την τύχη του.

Πριν από δύο εβδομάδες, δικαστήριο στη Φλόριντα απαγόρευσε στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταγάγει εκεί άλλους μετανάστες και τη διέταξε επίσης να αποσύρει διάφορα είδη εξοπλισμού εντός 60 ημερών, ενόψει του οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης.

Όμως τριμελές εφετείο αποφάσισε χθες πως το κέντρο κράτησης μπορεί να παραμείνει ανοικτό όσο η έφεση που πρόβαλε η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της απόφασης να κλείσει παραμένει υπό εξέταση.

Το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» στήθηκε με βιάση τον Ιούνιο, μέσα σε μια εβδομάδα, σε εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο μέσα στα έλη Έβεργκλεϊντς.

Όταν το επισκέφτηκε λίγο πριν από το άνοιγμά του, ο πρόεδρος Τραμπ, που έχει μετατρέψει σε προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, χαριτολόγησε πως οι αλιγάτορες στα έλη γύρω του διαδραματίζουν ρόλο φρουρών και δεν ζητούν καν μισθό.

Η ονομασία του παραπέμπει σε διαβόητη φυλακή στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, που θέλει να ανοίξει ξανά ο πρόεδρος Τραμπ — είναι μουσείο σήμερα.

Μετανάστες στο κέντρο κατήγγειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τις φρικτές συνθήκες κράτησής τους. «Ούτε ζώο δεν θα άντεχε να το μεταχειρίζονται έτσι. Είναι βασανιστήριο», είπε ο Λουίς Γκονσάλες, που μίλησε στο AFP τηλεφωνικά, εξηγώντας πως μοιράζεται κελί το οποίο σπανίως καθαρίζεται με άλλους τριάντα ανθρώπους, με θερμοκρασίες καύσωνα τη μέρα και πολικές τη νύχτα και κουνούπια πανταχού παρόντα.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη έγινε με πρωτοβουλία δυο οικολογικών οργανώσεων – της Friends of the Everglades («Φίλοι των Έβεργκλεϊντς») και της Center for Biological Diversity («Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλότητα») –, που θεωρούν πως το κέντρο κράτησης απειλεί το εύθραυστο οικοσύστημα των ελών γύρω του και κατασκευάστηκε χωρίς να υπάρξει προηγουμένως καμιά μελέτη περιβαλλοντικής επίπτωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ θα συναντηθούν σύντομα, συμφώνησαν ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές σημείο.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Τασούλα σε Τραμπ: Βαθιά ριζωμένοι οι δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ σε κοινές αξίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας απέστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ για την 250ή επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, τονίζοντας τους στρατηγικούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εγκαινιάζει τους εορτασμούς για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ με ομιλία μπροστά στο όρος Ράσμορ, ενώ ανήμερα της 4ης Ιουλίου θα μιλήσει στο National Mall στη Ουάσινγκτον, ακολουθώντας εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να πάψει να δίνει λευκή επιταγή στον Τραμπ

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Politico, κάλεσε την κυβέρνηση να μην δίνει «λευκή επιταγή» στις ΗΠΑ, ασκώντας κριτική για διαρκή παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων, και συνέκρινε τη στάση με εκείνη του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «γελοία» τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στο NATO

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τη «μονομερή» στήριξη των ΗΠΑ προς το NATO, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία», λίγες μέρες πριν τη σύνοδο στην Άγκυρα. Τόνισε πως δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και δημοσίευσε γράφημα με τις δαπάνες των ΗΠΑ.