ΓΔ: 2151.81 3.73% Τζίρος: 266.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:50:00
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Ο Φρίντριχ Μερτς σε εκδήλωση του CDU στη Γερμανία με το σύνθημα 'Wieder nach vorne'.

Μερτς προς Πούτιν: Λάβε σοβαρά την πρόταση Τραμπ για διάλογο στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να πάρει σοβαρά την προσφορά Τραμπ για συνομιλίες και να ξεκινήσει άνευ όρων διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, μετά τη σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα.

Nα ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στην πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε τον Πούτιν ο Φρίντριχ Μερτς.

Ο Μερτς ζήτησε από τη ρωσική πλευρά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα με την Ουκρανία, μετά τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιείται ανάμεσα στον ίδιο και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Αλάσκα.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε: «Αναμένουμε ο πρόεδρος Πούτιν να πάρει στα σοβαρά την προσφορά του προέδρου Τραμπ για συνομιλίες και να αρχίσει διαπραγματεύσεις άνευ όρων με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα».

Περισσότερα από τρία χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως τονίζει ο Μερτς. Η Μόσχα έχει πλέον μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία για συμφωνία σε κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η σημασία των συνομιλιών στην Αλάσκα

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τον καγκελάριο, «έχει σήμερα την ευκαιρία να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Τραμπ καλείται να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να πραγματοποιήσει ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο Άνκορατζ της Αλάσκας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη συμμετοχής της Ουκρανίας σε κάθε μελλοντική συνάντηση που μπορεί να ακολουθήσει.

Η τοποθέτηση του καγκελάριου ήταν σαφής: «Ο στόχος πρέπει να είναι η διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου θα πρέπει να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός». Ο Μερτς υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση στα εδαφικά ζητήματα μπορεί να αποφασιστεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ουκρανικής πλευράς.

Εξελίξεις ως προς την εδαφική ακεραιότητα και τον διπλωματικό διάλογο

Ο Γερμανός καγκελάριος σχολίασε, επίσης, τις προτάσεις για πιθανές εδαφικές ανταλλαγές που φέρεται να έχει συζητήσει ο Τραμπ, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα.

Η συνάντηση που πραγματοποιείται σε στρατιωτική βάση κοντά στο Άνκορατζ της Αλάσκας αποτελεί το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ Τραμπ και Πούτιν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματιστεί η σύγκρουση, η Μόσχα δεν έχει μέχρι στιγμής επιδείξει πρόθεση υποχώρησης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπόδιο στο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προειδοποιεί για αντίδραση στις απειλές Τραμπ κατά της Ισπανίας

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και των μελών της απέναντι στις απειλές Τραμπ κατά της Ισπανίας για εμπόριο, ενώ η Μαδρίτη εξέφρασε έκπληξη για τη στάση του Γερμανού καγκελαρίου που φάνηκε να στηρίζει τον Τραμπ.
Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αμετάβλητη η κατάσταση ασφάλειας, δηλώνει ο Ντόμπριντ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τόνισε πως η απειλή στη Γερμανία παραμένει «αφηρημένα υψηλή» μετά την επίθεση κατά του Ιράν, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις, ενώ η κατάσταση παρακολουθείται στενά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: «Καταμερισμός εργασίας» ΗΠΑ-Ισραήλ στις επιθέσεις κατά Ιράν

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστρέψουν το στρατιωτικό δυναμικό του Ιράν και το Ισραήλ το κέντρο διοίκησης, ενώ αναφέρθηκε σε δίλημμα ως προς τη νομιμότητα των επιθέσεων.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για το Ιράν, απουσία στρατηγικής

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγική για τη διαδοχή της ηγεσίας, ενώ απέκλεισε γερμανική στρατιωτική συμμετοχή σε επιθέσεις.
Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Αυστρία ξεκινούν επαναπατρισμό εγκλωβισμένων στη Μέση Ανατολή

Η Γερμανία και η Αυστρία ξεκινούν αύριο επαναπατρισμό παιδιών, ασθενών και εγκύων από τη Μέση Ανατολή. Η πρώτη πτήση θα αναχωρήσει από το Μουσκάτ του Ομάν, μεταφέροντας 170 άτομα, με επιπλέον πτήσεις να ακολουθούν σύντομα.