ΓΔ: 2105.82 0.82% Τζίρος: 193.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία της Κίνας
Φώτο: Shutterstock

Αρνητικό ρεκόρ στον δανεισμό της Κίνας, πρώτη συρρίκνωση σε 20 χρόνια

Η Κίνα κατέγραψε για πρώτη φορά από το 2005 μείωση τραπεζικού δανεισμού, καθώς η αδύναμη ζήτηση και οι αποπληθωριστικές πιέσεις περιορίζουν την πιστωτική επέκταση.

Μείωση κατέγραψε τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες o βασικός δείκτης δανεισμού στην Κίνα, υποδηλώνοντας αδύναμη ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σηματοδοτώντας αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), η συνολική χρηματοδότηση, ένας ευρύς δείκτης πίστωσης, αυξήθηκε κατά 1,2 τρισ. γουάν (167 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα. 

Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 1,6 τρισ. γουάν και επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.

Σημαντική ήταν η καταγραφή αρνητικού ισοζυγίου νέων δανείων, με μείωση 49,9 δισ. γουάν, η πρώτη από τον Ιούλιο του 2005. Οι αναλυτές σημειώνουν πως οι τράπεζες συνήθως περιορίζουν τη χορήγηση δανείων τον πρώτο μήνα κάθε τριμήνου, αλλά η φετινή πτώση φανερώνει αδυναμία ζήτησης λόγω των συνθηκών στην οικονομία.

Παρά την ισχυρή πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο, η Κίνα παραμένει εγκλωβισμένη σε αποπληθωριστικές πιέσεις που περιορίζουν την ονομαστική ανάπτυξη και αποθαρρύνουν τον δανεισμό. Το ονομαστικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό, εκτός πανδημίας, από το 1993.

Η κινεζική ηγεσία έχει δεσμευθεί πρόσφατα να βάλει τέλος στους «καταστροφικούς πολέμους τιμών» και να σταθεροποιήσει την αγορά, ωστόσο η έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων αφήνει χαμηλές προσδοκίες για άμεση ανάκαμψη.

 Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η PBOC θα προχωρήσει σε νέα νομισματική χαλάρωση το δ΄ τρίμηνο, μετά τις μειώσεις επιτοκίων και του δείκτη υποχρεωτικών αποθεμάτων τον Μάιο.

«Με απλά λόγια, ο αποπληθωρισμός αποθαρρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ η κεντρική τράπεζα δεν έχει μεγάλο περιθώριο για επιθετικές κινήσεις τώρα», σχολίασε οικονομικός αναλυτής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 1000 καινοτόμες ΜμΕ τεχνολογίας μπήκαν στο Χρηματιστήριο Πεκίνου

Το Κέντρο Διαπραγμάτευσης Μετοχών Πεκίνου έφτασε τις 1.000 εγγεγραμμένες εταιρίες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ξεκίνησε τον Αύγουστο 2023 με 50 εταιρίες και στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων και τεχνολογικά εξελιγμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Άνοδος για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών στο δεκάμηνο 2025

Η βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών πληροφορικής στην Κίνα σημείωσε αύξηση 10,6% στην προστιθέμενη αξία το δεκάμηνο του 2025, με τα λειτουργικά έσοδα να αυξάνονται 8,3% και τα κέρδη 12,8%, σύμφωνα με το σχετικό υπουργείο.
Κινέζικα νομίσματα yuan
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αυξάνεται η οικονομική στήριξη σε μικρές και ατομικές επιχειρήσεις

Το Πεκίνο ενισχύει την οικονομική στήριξη σε προσωπικές και μικρές επιχειρήσεις, με αύξηση δανείων άνω του 20% στο 14ο Πενταετές Πρόγραμμα. Ως τον Οκτώβριο, τα δάνεια έφτασαν τα 35,77 τρισ. γιουάν, δείχνουν τα στοιχεία.
Κουτί «Made in China»
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κίνα: Πάνω από 7.000 έξυπνες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην αγορά

Η Κίνα έχει πλέον πάνω από 7.000 προηγμένες και «έξυπνες» επιχειρήσεις, αποτελώντας τη μεγαλύτερη βάση βιομηχανικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας στη Διάσκεψη World Intelligent Manufacturing 2025 στη Ναντζίνγκ.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ενισχύει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για ποιοτική ανάπτυξη

Το Πεκίνο κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να στηρίξουν την ποιοτική οικονομική ανάπτυξη και την κοινή ευημερία, στη διάρκεια διάσκεψης CSPGP που ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου. Ο Γουάνγκ Χουνίνγκ συναντήθηκε με τους συμμετέχοντες.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικού δανεισμού παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών δανείων, σύμφωνα με το AidData. Η Κίνα δανείζει πλέον κυρίως ανεπτυγμένες χώρες, με συνολικά 2,2 τρισ. δολάρια σε δάνεια και επιχορηγήσεις σε 200 κράτη από το 2000 έως το 2023.