ΓΔ: 2268.93 -0.32% Τζίρος: 145.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:40
Ντόναλντ Τραμπ
Φώτο: Shutterstock

Τραμπ: Δεν παρατείνεται η προθεσμία δασμών, 25% δασμοί στην Ινδία από 1η Αυγούστου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η διορία για την επιβολή ανταποδοτικών δασμών στους εμπορικούς εταίρους δεν θα παραταθεί μετά την Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με έμφαση ότι η προθεσμία για την επιβολή των νέων ανταποδοτικών δασμών δεν πρόκειται να λάβει παράταση πέραν της προσεχούς Παρασκευής.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ τόνισε: "Η προθεσμία της 1ης Αυγούστου είναι η προθεσμία της 1ης Αυγούστου -- ισχύει και δεν θα παραταθεί. Μια μεγάλη ημέρα για την Αμερική!" Το μήνυμά του, γραμμένο με κεφαλαία, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η αμερικανική ηγεσία στην αυστηρή εφαρμογή των εμπορικών της πολιτικών.

Νέοι δασμοί στις εισαγωγές από την Ινδία

Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να επιβάλουν δασμούς 25% σε εισαγωγές από την Ινδία, με έναρξη ισχύος την 1η Αυγούστου. Το μέτρο αυτό έρχεται ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ για την προστασία της εσωτερικής αγοράς και την αναδιαμόρφωση των εμπορικών σχέσεων με βασικούς εταίρους.

Στην ίδια ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε τα κίνητρα πίσω από την απόφαση, επισημαίνοντας: "Ενώ η Ινδία είναι φίλη μας, έχουμε κάνει, στη διάρκεια των χρόνων, σχετικά λίγες δουλειές μαζί τους επειδή οι Δασμοί τους είναι πολύ υψηλοί, από τους υψηλότερους στον Κόσμο, και έχουν τα πιο κουραστικά και αντιπαθητικά μη νομισματικά Εμπορικά Εμπόδια από οποιαδήποτε [άλλη] Χώρα", προσθέτοντας έμφαση στους λόγους λήψης αυτών των μέτρων.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πιο επιθετικής εμπορικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής της ισχύος απέναντι σε τρίτους εμπορικούς εταίρους και στην ενδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί νέες αυξήσεις δασμών στην Ελβετία από το Νταβός

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από το Νταβός ότι οι δασμοί για τα ελβετικά προϊόντα μειώθηκαν από 39% σε 15%, λόγω πιέσεων εταιρειών όπως η Rolex, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν ξανά στο μέλλον.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες

Ο Τραμπ απείλησε με τελωνειακούς δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες λόγω άρνησης του Μακρόν να μπει στο «Συμβούλιο Ειρήνης». Το Παρίσι δηλώνει ότι δεν θα ανταποκριθεί θετικά στην αμερικανική πρόκληση προς το παρόν.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς όσους απορρίπτουν το σχέδιό του για Γροιλανδία

Ο Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει την επιβολή δασμών σε χώρες που δεν στηρίζουν το σχέδιό του για τη Γροιλανδία, τονίζοντας τη σημασία της για την αμερικανική ασφάλεια, παρά τις αντιρρήσεις της Δανίας και την άφιξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καθυστερεί για ένα χρόνο τους αυξημένους δασμούς στα έπιπλα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε αναβολή ενός έτους στην αύξηση δασμών για εισαγόμενα έπιπλα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από Ιανουάριο 2027, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα προϊόντα ξύλου με άλλες χώρες.