ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Θερμόμετρο καύσωνα
Φώτο: Shutterstock

Ιαπωνία: Ρεκόρ καύσωνα με 41,2°C, η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1898

Η πόλη Τάμπα κατέγραψε 41,2°C, τη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ιαπωνία από το 1898. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε σήμερα στην Ιαπωνία, καθώς τα θερμόμετρα έδειξαν 41,2° Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας (JMA).

 Η πρωτοφανής αυτή επίδοση εντοπίστηκε στην πόλη Τάμπα, στην επαρχία Χιόγκο, επιβεβαιώνοντας την ένταση του καύσωνα που πλήττει την Ιαπωνία το φετινό καλοκαίρι.

Η εν λόγω θερμοκρασία αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1898, οπότε και ξεκίνησε η επίσημη τήρηση μετεωρολογικών αρχείων στη χώρα.

 Για την ιστορία, το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2018 στην Κουμαγκάγια, βόρεια του Τόκιο, καθώς και στη Χαμαμάτσου το 2020, όπου είχαν καταγραφεί 41,1° Κελσίου.

Η JMA είχε ήδη ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες πως ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει ζήσει ποτέ η Ιαπωνία, με τη μέση θερμοκρασία να ξεπερνά τη συνήθη τιμή κατά 2,34°C. 

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει έντονα επιστημονικούς και οικονομικούς κύκλους λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την υγεία και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η εντεινόμενη κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο άνθρωπος οδηγεί σε περισσότερα, εντονότερα και εκτενέστερα κύματα καύσωνα. Όπως επισημαίνεται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν άμεσες συνέπειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην οικονομία της χώρας.

Το καλοκαίρι του 2024 αναδείχθηκε ως το πιο θερμό στα ιαπωνικά χρονικά – ακολουθώντας τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του 2023. Εντυπωσιακό είναι ότι το θερμόμετρο παρέμεινε σε αρνητικά ρεκόρ ακόμη και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το θερμότερο φθινόπωρο που έχει καταγραφεί από το 1898.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους σε πολλά επίπεδα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φημισμένες κερασιές της Ιαπωνίας.

Τα τελευταία χρόνια, τα δέντρα είτε ανθίζουν σημαντικά νωρίτερα από το φυσιολογικό είτε αδυνατούν να ανθίσουν, επειδή το φθινόπωρο και ο χειμώνας δεν είναι πλέον αρκετά ψυχρά για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ανθοφορίας.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί η καθυστέρηση στην εμφάνιση χιονιού στο διάσημο Όρος Φούτζι. Το 2023, η εμβληματική κορυφή καλύφθηκε από χιόνι μόλις στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ παραδοσιακά αυτό συνέβαινε σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα.

Παράλληλα, η φετινή περίοδος των βροχών στη δυτική Ιαπωνία ολοκληρώθηκε περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο, μία ακόμη ένδειξη της κλιματικής αστάθειας που χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερο την περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γεωργία και τις επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος όρος στην Ιαπωνία για ημέρες καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40°C

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υιοθέτησε τον όρο «αφόρητα ζεστές ημέρες» για θερμοκρασίες 40°C και άνω, ώστε να ενημερώνει καλύτερα το κοινό, καθώς τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη με ένταση το Σαββατοκύριακο

Νέο κύμα καύσωνα, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, πλήττει δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους από Ισπανία ως Βρετανία, με την ένταση να κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα στη Γαλλία που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας πλήττει τα περισσότερα διαμερίσματα της ηπειρωτικής Γαλλίας

Σε κατάσταση συναγερμού 53 διαμερίσματα της Γαλλίας λόγω καύσωνα, με θερμοκρασίες έως 40°C στη δυτική και κεντρική χώρα. Ακυρώνονται εκδηλώσεις, ενώ το φαινόμενο αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 40°C σε Παρίσι και κεντροανατολική Γαλλία

Ένα έντονο κύμα καύσωνα πλήττει τη Γαλλία, με θερμοκρασίες κοντά στους 40°C, πριν καν ξεκινήσει επίσημα το καλοκαίρι. Σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού 26 νομοί, ενώ το φαινόμενο θα διαρκέσει έως την επόμενη εβδομάδα.