ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φώτο: Shutterstock

Επικροτεί την εξαγγελθείσα κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Συρίας η ΕΕ

Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός Συρίας-Ισραήλ, που στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και περιφερειακούς εταίρους, και ζητά την πλήρη εφαρμογή της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν η Συρία και το Ισραήλ, υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη στήριξη διπλωματικών εταίρων της περιοχής. Όπως επισημαίνει σε επίσημη ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η «κατάπαυση του πυρός πρέπει τώρα να γίνει πλήρως σεβαστή» από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Έκκληση για τερματισμό της βίας και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας

Η ΕΕ προτρέπει όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως κάθε ενέργεια βίας, να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων χωρίς διακρίσεις και να δράσουν τάχιστα ώστε να αποφευχθεί «η υποκίνηση και ο σεκταριστικός διάλογος». Kαλεί το Ισραήλ αλλά και κάθε άλλο εξωτερικό παράγοντα να σεβαστούν πλήρως «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι συνέπειες των πρόσφατων επεισοδίων βίας, με εκατοντάδες αθώα θύματα· η ΕΕ σημειώνει ότι αρκετά από αυτά προήλθαν από επιθέσεις ενόπλων ομάδων κατά άοπλων πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «όλοι οι δράστες σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη - μεταξύ άλλων με την υποστήριξη των σχετικών διεθνών μηχανισμών».

Στήριξη σε διάλογο και μετάβαση

Η ΕΕ τονίζει ότι πλέον είναι ώρα για «διάλογο» και την υιοθέτηση μιας πραγματικά διαφανούς και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Οι μεταβατικές αρχές της χώρας, αλλά και οι τοπικές δομές διακυβέρνησης, καλούνται να διασφαλίσουν την προστασία όλων των πολιτών και να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για τον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την αναδιάρθρωση των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

Τέλος, η ΕΕ διαμηνύει πως είναι έτοιμη να συνεισφέρει ενεργά στην υποστήριξη μιας «ειρηνικής και χωρίς αποκλεισμούς μετάβασης», προσφέροντας τεχνογνωσία και διπλωματική στήριξη στις σχετικές προσπάθειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβλέπει τα ψηφίσματα για τα Υψίπεδα Γκολάν

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν επισημαίνει τη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τα διεθνή ψηφίσματα και την απουσία απάντησης σε σχετικό αίτημα ενημέρωσης του OHCHR μέχρι την καταγραφή της έκθεσης.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα στηρίζει τη μείωση εκπομπών με ευελιξία

Ο Σταύρος Παπασταύρου συμμετέχει στο Συμβούλιο ΥΠΕΝ της ΕΕ για τη μείωση ρύπων έως το 2040, ζητώντας ευελιξία και ρήτρα αναθεώρησης. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Διάσκεψη P-TEC στην Αθήνα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καλεί τον πρόεδρο της Συρίας για συνομιλίες επαναπατρισμού

Ο Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας στη Γερμανία για να συζητήσουν τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων, τονίζοντας πως ο εμφύλιος τελείωσε. Επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ λόγω των καταστροφών στη Συρία.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.