Κάθε βράδυ στις 8 μ.μ., οι Ισπανοί βγαίνουν στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους και χειροκροτούν συγχαίροντας και δίνοντας κουράγιο στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους από την πανδημία των κορονοϊού. Μια ώρα αργότερα, υπάρχει ένα δεύτερο κύμα στα μπαλκόνια σε ορισμένες γειτονιές καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν με γλάστρες και τηγάνια. Αυτή τη φορά δεν είναι για επαίνους, αλλά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πιο θανατηφόρα έκτακτη ανάγκη που έχει χτυπήσει την Ισπανία από τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο.
Η κρίση της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, το ιατρικό προσωπικό που πεθαίνει στην πρώτη γραμμή και οι ιστορίες ότι ο στρατός βρίσκει νεκρούς σε γηροκομεία, κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολιτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ, επισημαίνει το Bloomberg.
Μετά από μια σειρά από σφάλματα, η κυβέρνηση κατηγορείται όλο και περισσότερο για την αποτυχία να διαχειριστεί την πανδημία. Οι θάνατοι έφθασαν τους 15.238 την Πέμπτη, σπάζοντας το ρεκόρ, και τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 150.000. Το Κοινοβούλιο τώρα αποφάσισε την επέκταση του lockdown μέχρι τις 25 Απριλίου.
Μόνο το 28% των Ισπανών εγκρίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησής τους να αντιμετωπίσει την πανδημία, σε σύγκριση με το 35% που ήταν υπέρ πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του GAD3 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την ισπανική εφημερίδα ABC. Αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχουν την υποστήριξη πάνω από το 60% των ψηφοφόρων σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.Το ποσοστό αποδοχής του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν έφτασε στο υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών.
Σε ακραίες, έκτακτες καταστάσεις στις περισσότερες χώρες αυξάνεται το εθνικό συναίσθημα και έτσι ενισχύεται ο ηγέτης της χώρας, δήλωσε ο Ναρκίσο Μικαβίλα, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GAD3. Σύμφωνα με εκείνον, αυτό δεν συνέβη στην Ισπανία, κυρίως λόγω των έντονων ιδεολογικών διαιρέσεων που κυριαρχούν στην πολιτική της χώρας από τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1930. Πριν από ένα μήνα, όταν οι θάνατοι είχαν ήδη αυξηθεί στην Ιταλία, ο Σάντσεζ υποστήριξε τις εκδηλώσεις και πορείες για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τώρα οι πολίτες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και η Ισπανία έχει εκτεταμένη διασπορά του ιού.
Ο τρόπος με τον οποίο διοικείται η Ισπανία δεν λειτούργησε υπέρ του Σάντσεζ. Η διατήρηση μιας χώρας με διαφορετικές γλώσσες και διοικήσεις δεν ήταν ποτέ εύκολη και η κρίση έδειξε μια αδυναμία στο ισπανικό ομοσπονδιακό σύστημα. Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, η κεντρική κυβέρνηση κανονικά δεν έχει άμεση εποπτεία των 17 περιφερειών. Αλλά κάτω από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου, ο Σάντσεζ το άλλαξε αυτό, τοποθετώντας τα όλα υπό τον έλεγχο του υπουργού Υγείας. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση προσπάθησε να «τρέξει» ένα εκτεταμένο σύστημα στο οποίο δεν είχε κανέναν έλεγχο επί χρόνια. Ο Σάντσεζ πραγματοποίησε περιοδικές εκκλήσεις με τους περιφερειακούς προέδρους, αν και απέτυχε να δημιουργήσει ένα σταθερό, ενωμένο πολιτικό μέτωπο και πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις παραπονέθηκαν για έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το πρόβλημα στην Ισπανία είναι πολύ πιο έντονο από ό,τι σε άλλες χώρες. Σε γηροκομεία, οι ηλικιωμένοι πέθαναν μόνοι τους, επειδή πολλά κέντρα δεν είχαν προστατευτικό εξοπλισμό, οπότε το προσωπικό δεν εμφανίζονταν για δουλειά. Η κατάσταση σε γηροκομεία και άλλες δομές ήταν τόσο απελπιστική που πριν από δύο εβδομάδες το υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε περίπου 7.000 στρατιώτες για να βοηθήσει, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση ειρήνης στην Ισπανία. Έχουν απολυμανθεί περισσότερες από 2.000 εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα νοσοκομεία από το Μπιλμπάο στη Μαδρίτη είναι επίσης σε πίεση. Στην πρωτεύουσα, δύο παγοδρόμια έχουν μετατραπεί κατάλληλα για να διατηρούνται οι νεκροί έως ότου τα νεκροταφεία να μπορούν να τους υποδεχτούν. Αλλά είναι το δράμα που ξετυλίγεται στα νοσοκομεία που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο θυμό.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι τα μέτρα περιορισμού έχουν αντίκτυπο, μειώνοντας την ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον αριθμό των νεοεισερχομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και προχώρησε σε ένα πακέτο βοήθειας για αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους και επιχειρήσεις ύψους 100 δις. ευρώ (109 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι αρχές επίσης αντικρούουν τις κατηγορίες για την Ημέρα της Γυναίκας λέγοντας ότι ο ΠΟΥ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για αποτροπή τέτοιων συγκεντρώσεων την επόμενη ημέρα, 9 Απριλίου.
Ο Σάντσεζ, που πήρε την εξουσία μετά τις περασμένες εκλογές του Νοεμβρίου, στηρίχτηκε στον συνασπισμό με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως τους Podemos και εξαρτάται από την υποστήριξη ακόμα και κομμάτων καταλανικών αυτονομιστών. Τις εβδομάδες πριν από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στις 14 Μαρτίου, η κυβέρνηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εξεύρεση ενός τρόπου για να κατευνάσει τις απαιτήσεις των Καταλανών αυτονομιστών και να συγκεντρώσει τη στήριξη για τον προϋπολογισμό.
Τώρα σύμμαχοι του Σάντσεζ σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη του γυρνάνε την πλάτη. Η εφημερίδα El Pais, που υποστηρίζει παραδοσιακά τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, δημοσίευσε ένα σκληρό άρθρο ενώ αυξάνονται στη χώρα οι φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη σημερινή κατάσταση.